Misshandel på slakteri

Hur är det möjligt att ett slakteri
som är KRAV-märkt utsätter djur för misshandel på det sätt som avslöjas i TV 4?

Kommentarer

 • Det som visas är helt fruktansvärt, oacceptabelt och strider mot djurskyddslagen. Så snart vi fick information om det smygfilmade materialet från Djurrättsalliansen som TV 4 visade hade vi möte med kontrollföretaget, och de drog omedelbart tillbaka KRAV-certifikatet. Det är ett litet slakteri och väldigt få KRAV-certifierade djur slaktas där årligen. Men det är helt oacceptabelt oavsett vilka djur det handlar om. Inga djur ska hanteras på detta sätt. Djurvälfärd är mycket viktigt för KRAV.  

  Det är tydligt att slakteriföretaget har fört all kontroll bakom ljuset. Så sent som den 17 december 2020 gjorde kontrollföretaget kontroll på plats och inga brister noterades avseende reglerna för slakt. De senaste åren har slakteriet fått några mindre avvikelser men inget kopplat till den misskötsel som ses på filmerna. Även livsmedelsverkets veterinär på slakteriet eller djurskyddskontrollerna från länsstyrelsen har inte haft några större anmärkningar de senaste åren.

  Kommunikatör
 • Hur ska konsumenter kunna lite på KRAV hädanefter? Om ni inte kan tillgodose att de små slakteri verksamheterna sköts, hur kan ni då veta att de stora slakterihusen följer alla regler och krav?
  Lina Ekberg
 • En absolut majoritet av alla KRAV-certifierade företag
  sköter sig. Det som hänt på det här slakteriet är brottsligt och
  såväl kontrollen enligt KRAVs regler och den offentliga kontrollen har förts
  bakom ljuset. Vi kommer noga att utreda vad som skett och i kommande översyner
  och tillämpning av reglerna kommer vi diskutera ytterligare arbetssätt och
  metoder.

  Kommunikatör
 • Kan ni tänka er att kräva övervakningskameror på slakterierna för att förhindra att ni blir förda bakom ljuset i kontrollen?
  Pia
 • Vi är öppna för att diskutera kameraövervakning förutsatt att det är juridiskt möjligt. Vi ser gärna att detta också lyfts från politisk sida så att eventuella juridiska hinder tas bort.
  Kommunikatör
 • Att dra tillbaka deras certifiering är en bra start. Gjorde ni även en polisanmälan ? Ni har bevis på att det pågår djurplågeri vilket är ett brott - och för att verkligen sträva efter att konsumenterna skall återfå förtroende för KRAV märkningen hade en polisanmälan med garanti mottagits väl.
  Joakim
 • Länsstyrelsen gör en polisanmälan.
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.