Vad äter KRAV-märkta hönor?

Hej jag undrar vad ni matar era höns med? Alltså, vad är hönsens kost?

Kommentarer

  • Hej Pär!

    Höns är så kallade allätare, vilket innebär att de äter både vegetabilier och animalier. När höns får gå ute och picka äter de gärna gräs, insekter och maskar som de kommer åt.

    Men den absoluta majoriteten av hönsens foderstat utgörs av spannmål, som vete, rågvete, korn och havre, (varav vete är vanligast) men även proteinfodermedel som potatisprotein, soja, majsprotein mm. Hönor har även behov specifika aminosyror (byggstenar i proteiner) som inte finns i tillräckligt mängd i vegetabilisk form. I konventionell hönshållning ger man dessa som syntetiskt framställda, men då det inte är tillåtet att ge inom ekologisk produktion ger man fiskmjöl. Musselmjöl är ett alternativ till fiskmjöl som har börjats ge värphöns i mindre skala. Insekter som foder till höns är också ett intressant alternativ som har börjats testas i mindre skala. Du kan läsa mer om fiskmjöl och dess koppling till tidigare förhöjda dioxinnivåer här.

    Alla KRAV godkända höns ska dessutom har fri tillgång till grovfoder, t ex rotfrukter eller hö.

    Här kan du läsa mer om generell utfodring till värphöns.

    Vänligen,
    Hanna

    Kommunikatör
  • Hej.

    Om detta stämmer att man får ha ert kravmärke på ägg från värphöns som man ger fiskfoder som innehåller mer gifter än konventionella ägg, är detta skrämmande.
    Vilka fler kravmärkta produkter görs det på samma sätt?

    Jag känner mig i så fall mega lurad av ert märke.

    En lång tid av mitt liv har jag köpt kravmärkta mat i tron att den innehåller färre gifter. Att ni gör den forskning och kontroller som behövs för att vi ska vara säkra på att man får i sig minst gifter av all mat... Nu raseras den bilden.

    Varför lägga denna merkostnad för ert märke när leverantörer enkelt kan gå runt systemet.

    Jag litade på ert kravmärke fullt ut. Nu är det raserat...

    Upplys mig gärna vilka andra produkter som man kan göra på liknande sätt så jag kan undvika dessa..

    Rasmus Meck
  • Hej Rasmus!

    Tack för att du hör av dig! Vi beklagar att du känner dig lurad, och uppskattar att du hör av dig.

    Vi har sammanställt lite mer djupgående information på länken nedan, eftersom vi får en del frågor om detta. Vi beklagar verkligen att rester av PFAS-ämnen finns i ekologiska ägg. Det är en direkt följd av att vår miljö har blivit så nedsmutsad tyvärr. Vi vill understryka att halterna av PFAS och dioxin i de ekologiska äggen inte överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden.

    Läs mer här djupgående här nedan:

    https://kundo.app/org/krav/d/finns-det-pfas-i-ekologiska-agg/


    Sanna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.