Höns är så kallade allätare, vilket innebär att de äter både vegetabilier och animalier. När höns får gå ute och picka äter de gärna gräs, insekter och maskar som de kommer åt.
Men den absoluta majoriteten av hönsens foderstat utgörs av spannmål, som vete, rågvete, korn och havre, (varav vete är vanligast) men även proteinfodermedel som potatisprotein, soja, majsprotein mm. Hönor har även behov specifika aminosyror (byggstenar i proteiner) som inte finns i tillräckligt mängd i vegetabilisk form. I konventionell hönshållning ger man dessa som syntetiskt framställda, men då det inte är tillåtet att ge inom ekologisk produktion ger man fiskmjöl. Musselmjöl är ett alternativ till fiskmjöl som har börjats ge värphöns i mindre skala. Insekter som foder till höns är också ett intressant alternativ som har börjats testas i mindre skala. Du kan läsa mer om fiskmjöl och dess koppling till tidigare förhöjda dioxinnivåer här.
Alla KRAV godkända höns ska dessutom har fri tillgång till grovfoder, t ex rotfrukter eller hö.
Om detta stämmer att man får ha ert kravmärke på ägg från värphöns som man ger fiskfoder som innehåller mer gifter än konventionella ägg, är detta skrämmande. Vilka fler kravmärkta produkter görs det på samma sätt?
Jag känner mig i så fall mega lurad av ert märke.
En lång tid av mitt liv har jag köpt kravmärkta mat i tron att den innehåller färre gifter. Att ni gör den forskning och kontroller som behövs för att vi ska vara säkra på att man får i sig minst gifter av all mat... Nu raseras den bilden.
Varför lägga denna merkostnad för ert märke när leverantörer enkelt kan gå runt systemet.
Jag litade på ert kravmärke fullt ut. Nu är det raserat...
Upplys mig gärna vilka andra produkter som man kan göra på liknande sätt så jag kan undvika dessa..
Tack för att du hör av dig! Vi beklagar att du känner dig lurad, och uppskattar att du hör av dig.
Vi har sammanställt lite mer djupgående information på länken nedan, eftersom vi får en del frågor om detta. Vi beklagar verkligen att rester av PFAS-ämnen finns i ekologiska ägg. Det är en direkt följd av att vår miljö har blivit så nedsmutsad tyvärr. Vi vill understryka att halterna av PFAS och dioxin i de ekologiska äggen inte överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden.
Vi beklagar att rester av PFAS-ämnen finns i ekologiska ägg. Det är en direkt följd av att vår miljö har blivit så nedsmutsad. Men det är viktigt att understryka att halterna av PFAS och dioxin i de ekologiska äggen inte överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden.
För att hönsen ska må bra är just nu proteinrikt fiskmjöl i fodret det bästa alternativet. Men vi letar alternativ för att slippa föroreningar som PFAS. Insekter, musselmjöl och protein från vallfoder eller andra vegetabilier, är naturliga alternativ som på sikt kan ersätta fiskmjöl.
Jag såg din uppföljande fråga om soja. Hönor på KRAV-certifierade gårdar får certifierad soja också. Min kollega som är expert på djurvälfärd menar att sojan tyvärr inte täcker upp metioninbehovet som hönorna har, och därför behövs fiskmjölet.
Jag är konsument, så inte alls fackkunnig. Men det känns ”självklart” att fisk INTE är en naturlig föda för höns. Det måste handla om att de behöver äta insekter istället! Jag hoppas att detta kan utvecklas inom KRAV. Annars kanske syntetiskt foder ändå är bäst. Finns forskning på skillnad i behov av dessa näringsämnen hos utehöns/innehöns? De kan ju äta insekter/mask naturligt, eller?
Skillnaden idag och för 100 år sedan är att vi idag har högproducerande höns som lägger 1 ägg om dagen till skillnad från tidigare då hönsen levde på lite spannmål, hushållsrester och eget födosök i naturen (såsom insekter och mask som du nämner). De högproducerande hönsen behöver därför också ett helt annat foder för att kunna producera dessa mängder av ägg.
För att dagens höns ska må bra och ha en fin fjäderdräkt behöver de ha viktiga aminosyror som de inte kan tillverka själva. I ekologisk produktion får man inte ge hönorna syntetisk framställda aminosyror utan de måste komma från naturligt ursprung. Fisk innehåller dessa aminosyror bland annat.
Vi på KRAV har startat en arbetsgrupp med andra aktörer i branschen och arbetar nu aktivt med att ta fram alternativ till fiskmjölet! När vi har kommit lite längre kommer vi att gå ut med mer information om detta.
Det är helt fel väg att gå. Vi länsar haven för att ge höns protein. Samma som laxodlingen.
Tycker du inte att man är lite på fel spår då att massproducera ägg om nu inte hönsen klarar av det på naturligt sätt?
Är det inte mer rätt då att istället ge dom normalt foder, så dom kan producera en normal mängd ägg?
Jag tycker inte ni ska försöka konkurrera med massproduktion utan istället en hållbar helt kontrollerad och giftfri produktion. Det är vi konsumenter som ska betala för svinnet eller förlust av inkomst det medför. Vad är annars poängen med ert KRAV märke?
Om det behöver göras dubbelt så dyrt så gör det, men garantera att det är kontrollerat, hållbart och giftfritt. Det är det jag är villig att betala för iaf.
Det låter som det handlar om pengar, att ni går en slags balansgång mellan att få in pengar, hålla produktionen uppe och samtidigt försöka ha en mer hållbar inställning än andra producenters utan ert märke. Ni måste kanske se genom fingrarna på vissa produtionsmetoder för att få in era pengar? Det kanske inte går att göra på något annat sätt heller? Utan inkomst finns ni inte alls. Det är kanske för få av oss som är villiga att betala vad det kostar att ha det så? Skapa ett "Super Krav" då för sådana som mig?
Om inte skillnaden mellan ert märke och andras är så stor så vad är meningen med att köpa ert märke då? Det blir ju bara ett i mängden.
Ni svarade inte på min förra fråga om, vilka andra produkter, med ert kravmärke, som det görs på likvärdigt sätt?
Du postar ett ganska långt resonemang och det är svårt att gå in och svara på varje enskilt påstående. Vi håller med om att detta är viktiga frågor och aspekter som du lyfter.
Här kommer svar på dina frågor om foder och tillskott, och vilka djurslag som får tillskott som är godkända att använda även fast de inte är KRAV-märkta.
Info om fiskmjöl: Fiskmjöl ges till fiskar och värphöns, där hönsfoder innehåller en liten andel fiskmjöl. Om odlad fisk, kyckling och ägg ska KRAV-märkas behöver fodret till både fiskarna, kycklingarna och värphönsen innehålla fiskmjöl som kommer från hållbara bestånd, exempelvis MSC certifierade fiskbestånd. Fiskmjöl från akut hotade bestånd kan inte ges till KRAV-certifierade djur enligt våra regler. Fisken kommer därför inte från Östersjön, ett beslut branschen tog 2016. Mycket fisk till fiskmjölet är fiskat i Nordatlanten och Nordsjön.
Att tilläga är KRAV tittar på vilka andra källor till dessa aminosyror som skulle kunna ges till hönsen, så att fiskmjöl inte behöver användas. Vi har startar en arbetsgrupp med aktörer i branschen och det är ett pågående arbete. Vi kommer att delge mer information när vi kommit längre i processen, som nu stoppas upp en del pga sommaren och semestrar.
Info om foder och tillskott: Det är så här att allt foder som ges till djur och är av jordbruksursprung måste vara KRAV-märkt, tex spannmål och grovfoder. Vissa foder, så kallade fodertillskott, kan inte vara ekologiska enligt EU-förordningen för ekologisk produktion, och kan alltså heller inte vara KRAV-märkta. Det kanske låter konstigt, men detta kan vara tex mineraler och spårämnen som är viktiga för djuren. Anledningen till att tillskott som mineraler inte är godkända är eftersom det inte är ngt man odlar, utan ngt man t ex utvinner ur marken.
De fodertillskott som inte är KRAV-märkta kan istället vara "tillåtetbedömda", vilket innebär att de då är kontrollerade av organisationen FiBL och får användas av en KRAV-certifierad lantbrukare.
Har nu precis läst att fiskmjölet tsv kommer vara kvar som foder till de kravmärkta äggen. Riktigt illa! Vi som har månat om att köpa Kravmärkt och litat på att Ni gör det bästa för oss och miljön samt djurhållningen är nu totalt lurade. Jag slutade direkt att köpa Krav ägg när skandalen om Pfas.mm framkom. Riktigt riktig ledsamt. Ja, det beror på miljögifter men då MÅSTE ni tänka om och tänka nytt! Krav ska jobba framåt inte vara ett accepterande ja sägade emblem… Gör om och gör rätt och gå ut med det tydligt.
Vi på KRAV jobbar vidare med att hitta alternativ till fiskmjölet!
Viktigt att komma ihåg är att det ekologiska och KRAV-certifierade lantbruket inte använder naturfrämmande bekämpningsmedel och därför bidrar inte de KRAV-certifierade lantbrukarna till att mer kemikalier hamnar i våra vatten och vår miljö. Att dioxiner och PFAS förekommer i de ekologiska äggen är för att vår miljö är så nedsmutsad, vilket är väldigt oroväckande. Genom att välja ekologiska livsmedel bidrar du som konsument genom din matkonsumtion till att färre kemikalier hamnar i vår miljö!
Det är ju också så att fiskmjölet inte är den enda källan till PFAS. Vi vet ju att dricksvatten i många kommuner har förhöjda halter av PFAS som både vi och våra djur, både ekologiska och konventionella, får i oss.
KRAV har tillsammans med andra aktörer (nu hösten 2024) sökt pengar för att fortsätta arbetet med att titta på alternativ till fiskmjöl. Arbetet fortskrider alltså just nu!
Höns är så kallade allätare, vilket innebär att de äter både vegetabilier och animalier. När höns får gå ute och picka äter de gärna gräs, insekter och maskar som de kommer åt.
Men den absoluta majoriteten av hönsens foderstat utgörs av spannmål, som vete, rågvete, korn och havre, (varav vete är vanligast) men även proteinfodermedel som potatisprotein, soja, majsprotein mm. Hönor har även behov specifika aminosyror (byggstenar i proteiner) som inte finns i tillräckligt mängd i vegetabilisk form. I konventionell hönshållning ger man dessa som syntetiskt framställda, men då det inte är tillåtet att ge inom ekologisk produktion ger man fiskmjöl. Musselmjöl är ett alternativ till fiskmjöl som har börjats ge värphöns i mindre skala. Insekter som foder till höns är också ett intressant alternativ som har börjats testas i mindre skala. Du kan läsa mer om fiskmjöl och dess koppling till tidigare förhöjda dioxinnivåer här.
Alla KRAV godkända höns ska dessutom har fri tillgång till grovfoder, t ex rotfrukter eller hö.
Här kan du läsa mer om generell utfodring till värphöns.
Vänligen,
Hanna
Om detta stämmer att man får ha ert kravmärke på ägg från värphöns som man ger fiskfoder som innehåller mer gifter än konventionella ägg, är detta skrämmande.
Vilka fler kravmärkta produkter görs det på samma sätt?
Jag känner mig i så fall mega lurad av ert märke.
En lång tid av mitt liv har jag köpt kravmärkta mat i tron att den innehåller färre gifter. Att ni gör den forskning och kontroller som behövs för att vi ska vara säkra på att man får i sig minst gifter av all mat... Nu raseras den bilden.
Varför lägga denna merkostnad för ert märke när leverantörer enkelt kan gå runt systemet.
Jag litade på ert kravmärke fullt ut. Nu är det raserat...
Upplys mig gärna vilka andra produkter som man kan göra på liknande sätt så jag kan undvika dessa..
Tack för att du hör av dig! Vi beklagar att du känner dig lurad, och uppskattar att du hör av dig.
Vi har sammanställt lite mer djupgående information på länken nedan, eftersom vi får en del frågor om detta. Vi beklagar verkligen att rester av PFAS-ämnen finns i ekologiska ägg. Det är en direkt följd av att vår miljö har blivit så nedsmutsad tyvärr. Vi vill understryka att halterna av PFAS och dioxin i de ekologiska äggen inte överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden.
Läs mer här djupgående här nedan:
https://kundo.app/org/krav/d/finns-det-pfas-i-ekologiska-agg/
Tack för att du hör av dig och för din fråga!
Vi beklagar att rester av PFAS-ämnen finns i ekologiska ägg. Det är en direkt följd av att vår miljö har blivit så nedsmutsad. Men det är viktigt att understryka att halterna av PFAS och dioxin i de ekologiska äggen inte överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden.
För att hönsen ska må bra är just nu proteinrikt fiskmjöl i fodret det bästa alternativet. Men vi letar alternativ för att slippa föroreningar som PFAS. Insekter, musselmjöl och protein från vallfoder eller andra vegetabilier, är naturliga alternativ som på sikt kan ersätta fiskmjöl.
Bästa hälsningar,
Jag såg din uppföljande fråga om soja. Hönor på KRAV-certifierade gårdar får certifierad soja också. Min kollega som är expert på djurvälfärd menar att sojan tyvärr inte täcker upp metioninbehovet som hönorna har, och därför behövs fiskmjölet.
Vänligen,
Vilka andra kravmärkta produkter får fodertillskott som inte är kravmärkt?
mvh.
Rasmus Meck
Tack för din fråga!
Skillnaden idag och för 100 år sedan är att vi idag har högproducerande höns som lägger 1 ägg om dagen till skillnad från tidigare då hönsen levde på lite spannmål, hushållsrester och eget födosök i naturen (såsom insekter och mask som du nämner). De högproducerande hönsen behöver därför också ett helt annat foder för att kunna producera dessa mängder av ägg.
För att dagens höns ska må bra och ha en fin fjäderdräkt behöver de ha viktiga aminosyror som de inte kan tillverka själva. I ekologisk produktion får man inte ge hönorna syntetisk framställda aminosyror utan de måste komma från naturligt ursprung. Fisk innehåller dessa aminosyror bland annat.
Vi på KRAV har startat en arbetsgrupp med andra aktörer i branschen och arbetar nu aktivt med att ta fram alternativ till fiskmjölet! När vi har kommit lite längre kommer vi att gå ut med mer information om detta.
Hälsningar,
Det är helt fel väg att gå. Vi länsar haven för att ge höns protein. Samma som laxodlingen.
Tycker du inte att man är lite på fel spår då att massproducera ägg om nu inte hönsen klarar av det på naturligt sätt?
Är det inte mer rätt då att istället ge dom normalt foder, så dom kan producera en normal mängd ägg?
Jag tycker inte ni ska försöka konkurrera med massproduktion utan istället en hållbar helt kontrollerad och giftfri produktion.
Det är vi konsumenter som ska betala för svinnet eller förlust av inkomst det medför. Vad är annars poängen med ert KRAV märke?
Om det behöver göras dubbelt så dyrt så gör det, men garantera att det är kontrollerat, hållbart och giftfritt. Det är det jag är villig att betala för iaf.
Det låter som det handlar om pengar, att ni går en slags balansgång mellan att få in pengar, hålla produktionen uppe och samtidigt försöka ha en mer hållbar inställning än andra producenters utan ert märke.
Ni måste kanske se genom fingrarna på vissa produtionsmetoder för att få in era pengar?
Det kanske inte går att göra på något annat sätt heller? Utan inkomst finns ni inte alls.
Det är kanske för få av oss som är villiga att betala vad det kostar att ha det så? Skapa ett "Super Krav" då för sådana som mig?
Om inte skillnaden mellan ert märke och andras är så stor så vad är meningen med att köpa ert märke då? Det blir ju bara ett i mängden.
Ni svarade inte på min förra fråga om, vilka andra produkter, med ert kravmärke, som det görs på likvärdigt sätt?
Du postar ett ganska långt resonemang och det är svårt att gå in och svara på varje enskilt påstående. Vi håller med om att detta är viktiga frågor och aspekter som du lyfter.
Här kommer svar på dina frågor om foder och tillskott, och vilka djurslag som får tillskott som är godkända att använda även fast de inte är KRAV-märkta.
Info om fiskmjöl: Fiskmjöl ges till fiskar och värphöns, där hönsfoder innehåller en liten andel fiskmjöl. Om odlad fisk, kyckling och ägg ska KRAV-märkas behöver fodret till både fiskarna, kycklingarna och värphönsen innehålla fiskmjöl som kommer från hållbara bestånd, exempelvis MSC certifierade fiskbestånd. Fiskmjöl från akut hotade bestånd kan inte ges till KRAV-certifierade djur enligt våra regler. Fisken kommer därför inte från Östersjön, ett beslut branschen tog 2016. Mycket fisk till fiskmjölet är fiskat i Nordatlanten och Nordsjön.
Att tilläga är KRAV tittar på vilka andra källor till dessa aminosyror som skulle kunna ges till hönsen, så att fiskmjöl inte behöver användas. Vi har startar en arbetsgrupp med aktörer i branschen och det är ett pågående arbete. Vi kommer att delge mer information när vi kommit längre i processen, som nu stoppas upp en del pga sommaren och semestrar.
Info om foder och tillskott: Det är så här att allt foder som ges till djur och är av jordbruksursprung måste vara KRAV-märkt, tex spannmål och grovfoder. Vissa foder, så kallade fodertillskott, kan inte vara ekologiska enligt EU-förordningen för ekologisk produktion, och kan alltså heller inte vara KRAV-märkta. Det kanske låter konstigt, men detta kan vara tex mineraler och spårämnen som är viktiga för djuren. Anledningen till att tillskott som mineraler inte är godkända är eftersom det inte är ngt man odlar, utan ngt man t ex utvinner ur marken.
De fodertillskott som inte är KRAV-märkta kan istället vara "tillåtetbedömda", vilket innebär att de då är kontrollerade av organisationen FiBL och får användas av en KRAV-certifierad lantbrukare.
Bästa hälsningar,
Krav ska jobba framåt inte vara ett accepterande ja sägade emblem…
Gör om och gör rätt och gå ut med det tydligt.
Vi på KRAV jobbar vidare med att hitta alternativ till fiskmjölet!
Viktigt att komma ihåg är att det ekologiska och KRAV-certifierade lantbruket inte använder naturfrämmande bekämpningsmedel och därför bidrar inte de KRAV-certifierade lantbrukarna till att mer kemikalier hamnar i våra vatten och vår miljö. Att dioxiner och PFAS förekommer i de ekologiska äggen är för att vår miljö är så nedsmutsad, vilket är väldigt oroväckande. Genom att välja ekologiska livsmedel bidrar du som konsument genom din matkonsumtion till att färre kemikalier hamnar i vår miljö!
Det är ju också så att fiskmjölet inte är den enda källan till PFAS. Vi vet ju att dricksvatten i många kommuner har förhöjda halter av PFAS som både vi och våra djur, både ekologiska och konventionella, får i oss.
KRAV har tillsammans med andra aktörer (nu hösten 2024) sökt pengar för att fortsätta arbetet med att titta på alternativ till fiskmjöl. Arbetet fortskrider alltså just nu!
Bästa hälsningar,