Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad gäller för KRAV-märkt odlad lax?

Hej!
Jag vill gärna veta om ni gör mätningar på tungmetaller i den odlade laxen som KRAV-märks? Sen undrar jag om ni tillåter vaccinering av fisken istället för antibiotika? Från vilka områden kommer den KRAV-märkta laxen i störst utsträckning? Tacksam för svar.

Vänliga hälsningar, Maria.

Kommentarer

 • Hej Maria!
  Tack för dina frågor.
  Det utförs inte några rutinmässiga provtagningar på KRAV-märkta produkter utan enbart när det anses föreligga en förhöjd risk.

  KRAV tillåter vaccination av fiskar i förebyggande syfte för att undvika läkemedelsanvändning och sjukdomsutbrott i största möjliga mån.

  Laxen kommer främst ifrån två producenter med odlingar i Norge – Bröderna Karlsen AS på Senja i Nordnorge och Salmar Organic vid bl.a. Ålesund.

 • Hej,

  Hur ställer ni er till det här http://www.testfakta.se/tester/livsmedel/mest-f...? Har något hänt efter att den här informationen kom fram, kan den fortfarande gälla?

  Tack på förhand!

  Mvh
  eva

  Eva Leonte
 • Hej!
  Detta är ett gammalt test från 2011. Det visade att KRAV-certifierad lax från Nordnorge hade något högre dioxinhalt än den konventionella. Något liknande resultat har vi inte sett efter detta och laxen testas regelbundet av producenterna.

  Halterna vid detta gamla test var långt under de halter man hittar i Östersjön eller hos svenska insjöbestånd av laxfisk. Världen är tyvärr förorenad av dioxiner, man kan hitta dem i alla levande celler med dagens effektiva analysmetoder.

  Huvuddelen av fodret till lax består av fiskmjöl. Till konventionell lax görs detta av småfisk som trålas i många av världens hav och dioxinhalten är beroende av var fisken kommer ifrån. Till den KRAV-certifierade laxen är det i första hand restprodukter från fiskindustri i Storbritannien som används. Det handlar om främst torsk, kolja och sej som alla är magra fiskar och därmed har låg halt av dioxiner som lagras i fett, inte i andra vävnader. Därmed är det den råvara för fiskmjöl man kan hitta som kan förväntas ha lägst halter av dioxiner och andra fettlösliga miljögifter.

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Hej igen och tack för snabbt svar!
  Frågan är då även om de fiskprodukter laxen matas med kommer från ekologisk eller från vanlig odling. Kommer de från vanlig odling finns det ju en risk att de innehåller vissa gifthalter.
  En anledning till mina frågor är att jag på senare tid märkt att ekologisk lax från både Hemköp och Änglamark blivit djupt rosa, en färg man brukar förknippa med vanligt odlad lax.
  Mvh
  EL

  Eva Leonte
 • Hej!
  Det är rens från vildfångad fisk som används i fodret.

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Ok, tack!

  Eva Leonte
 • Hej!
  Kan det användas rens från fisk från Östersjön som fiskfoder?

  Maria Elggren
 • Hej Maria!
  Idag produceras fodret till de KRAV-certifierade laxodlingarna av ett företag som har fabrik i Skottland. Fiskrenset som används i fodret kommer från fiskevatten utanför Norge och Storbritannien. Det tas inte från Östersjön.

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Är skinnet från krav-märkt lax ätbart? I icke-ekologiska laxar har jag förstått det som att skinnet samlar kemiska föroreningar och att det bör ätas sällan.

  C
 • Hej!
  Vid kontrollen av ekologisk laxodling tas det inga prover på just skinnet så det är inget vi på KRAV har kunskap kring. Den KRAV-märkta laxen odlas i Norge. Du kan vända dig till NIFES, Norges nationella sjömatsinstitut, som bedriver mycket forskning: www.nifes.no. Förhoppningsvis kan de hjälpa dig!

  Emma Casserlöv
 • Jag har ätit odlad lax för att jag inte vill att man skall tråla sönder bottnarna. Blev därför besviken när jag insåg att laxarna äter fiskmjöl från trålad fisk. Då har jag ju ändå bidragit till trålfisket utan min vetskap.

  Hanna Ljungbåge
 • Hej Hanna!
  KRAV har inte regler för fångstmetod av foderfisken. Därför kan det förekomma trålad fisk i fodret.

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.