Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad gäller för KRAV-märkt odlad lax?

Hej!
Jag vill gärna veta om ni gör mätningar på tungmetaller i den odlade laxen som KRAV-märks? Sen undrar jag om ni tillåter vaccinering av fisken istället för antibiotika? Från vilka områden kommer den KRAV-märkta laxen i störst utsträckning? Tacksam för svar.

Vänliga hälsningar, Maria.

Kommentarer

 • Hej Maria!
  Tack för dina frågor.
  Det utförs inte några rutinmässiga provtagningar på KRAV-märkta produkter utan enbart när det anses föreligga en förhöjd risk.

  KRAV tillåter vaccination av fiskar i förebyggande syfte för att undvika läkemedelsanvändning och sjukdomsutbrott i största möjliga mån.

  Laxen kommer främst ifrån två producenter med odlingar i Norge – Bröderna Karlsen AS på Senja i Nordnorge och Salmar Organic vid bl.a. Ålesund.

 • Hej,

  Hur ställer ni er till det här http://www.testfakta.se/tester/livsmedel/mest-f...? Har något hänt efter att den här informationen kom fram, kan den fortfarande gälla?

  Tack på förhand!

  Mvh
  eva

 • Hej!
  Detta är ett gammalt test från 2011. Det visade att KRAV-certifierad lax från Nordnorge hade något högre dioxinhalt än den konventionella. Något liknande resultat har vi inte sett efter detta och laxen testas regelbundet av producenterna.

  Halterna vid detta gamla test var långt under de halter man hittar i Östersjön eller hos svenska insjöbestånd av laxfisk. Världen är tyvärr förorenad av dioxiner, man kan hitta dem i alla levande celler med dagens effektiva analysmetoder.

  Huvuddelen av fodret till lax består av fiskmjöl. Till konventionell lax görs detta av småfisk som trålas i många av världens hav och dioxinhalten är beroende av var fisken kommer ifrån. Till den KRAV-certifierade laxen är det i första hand restprodukter från fiskindustri i Storbritannien som används. Det handlar om främst torsk, kolja och sej som alla är magra fiskar och därmed har låg halt av dioxiner som lagras i fett, inte i andra vävnader. Därmed är det den råvara för fiskmjöl man kan hitta som kan förväntas ha lägst halter av dioxiner och andra fettlösliga miljögifter.

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Hej igen och tack för snabbt svar!
  Frågan är då även om de fiskprodukter laxen matas med kommer från ekologisk eller från vanlig odling. Kommer de från vanlig odling finns det ju en risk att de innehåller vissa gifthalter.
  En anledning till mina frågor är att jag på senare tid märkt att ekologisk lax från både Hemköp och Änglamark blivit djupt rosa, en färg man brukar förknippa med vanligt odlad lax.
  Mvh
  EL

 • Hej!
  Det är rens från vildfångad fisk som används i fodret.

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Ok, tack!

 • Hej!
  Kan det användas rens från fisk från Östersjön som fiskfoder?

 • Hej Maria!
  Idag produceras fodret till de KRAV-certifierade laxodlingarna av ett företag som har fabrik i Skottland. Fiskrenset som används i fodret kommer från fiskevatten utanför Norge och Storbritannien. Det tas inte från Östersjön.

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Är skinnet från krav-märkt lax ätbart? I icke-ekologiska laxar har jag förstått det som att skinnet samlar kemiska föroreningar och att det bör ätas sällan.

 • Hej!
  Vid kontrollen av ekologisk laxodling tas det inga prover på just skinnet så det är inget vi på KRAV har kunskap kring. Den KRAV-märkta laxen odlas i Norge. Du kan vända dig till NIFES, Norges nationella sjömatsinstitut, som bedriver mycket forskning: www.nifes.no. Förhoppningsvis kan de hjälpa dig!

 • Jag har ätit odlad lax för att jag inte vill att man skall tråla sönder bottnarna. Blev därför besviken när jag insåg att laxarna äter fiskmjöl från trålad fisk. Då har jag ju ändå bidragit till trålfisket utan min vetskap.

 • Hej Hanna!
  KRAV har inte regler för fångstmetod av foderfisken. Därför kan det förekomma trålad fisk i fodret.

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Hej!
  Jag har i magasinet Filter läst en artikel om odlad norsk fjordlax. I artikeln framkommer en hel del fakta som gör att jag funderar på huruvida norsk odlad lax någonsin kan anses som ett bra köp ur hälso- och miljösynpunkt. Bland annat står det om cancerogena tillsatser och besprutningsmedel (etoxikin och endosulfat) i fiskfodret som finns kvar i den slutprodukt som vi äter, bland annat om sjukdomar bland laxarna och inte minst negativ miljöpåverkan i odlingarnas närområde men även globalt på grund av att dessa odlingar är resursintensiva.
  Om jag vill fortsätta köpa lax - kan jag då utgå ifrån att den KRAV-märkta laxen inte innehåller dessa bekämpningsmedel och inte heller är behäftad med övriga problem tas upp i artikeln?
  Med vänliga hälsningar
  Bernadette Larsson
  Bernadette Larsson
 • Hej Bernadette!
  För att kunna besvara dina frågor så bra som möjligt har jag nu läst artikeln i Filter.

  Beträffande storleken på odlingskassarna ska laxarna i KRAV-certifierade odlingarna ha tillräckligt med utrymme för att kunna bilda stim och för att de inte ska skada varandra. Max 10 kilo biomassa per kubik. I konventionell produktion är gränsen 25 kilo per kubik.

  Vad gäller fodret så är det enbart ekologiskt foder som tillåts i KRAV-certifierad produktion. Ekologiskt foder får inte innehålla etoxikin och består av vegetabilier och fiskrens, eller fisk som inte används som människoföda. Fodret får inte heller innehålla kemiska färgämnen eller konstgjorda tillsatser. Dessvärre har spår, under gränsvärdena, påträffats i ekologisk lax. Vid det tillfället hade det ekologiska fodret förorenats med konventionellt foder, som innehåller etoxikin. Läs mer om det här: https://konsumentforum.krav.se/org/krav/d/etoxikin-i-lax/

  Beträffande utsläpp från fiskodlingen är kravet att odlingarna inte får minska den biologiska mångfalden eller förorsaka övergödning. Odlingskassarna får inte heller impregneras med kemikalier som innehåller koppar. Istället rengörs nätkassarna maskinellt eller för hand med stora miljövinster för vatten och djurliv.

  Problemet med laxlöss som nämns i artikeln bekämpas med läppfiskar även i KRAV-certifierade odlingar. Däremot får laxlusen inte behandlas med kemiska bekämpningsmedel, vilket förekommer i konventionell produktion.

  Jag hoppas att dessa svar besvarar dina frågor. Om inte är det bara att du hör av dig igen.

  Mvh /
  Kristin
  Konsumentinformatör
 • Vilka varumärken säljer KRAVmärkta laxar i Sverige?
  Carina
 • Hej Carina!
  På COOP kan du hitta lax under deras varumärke Änglamark. Kika in här.
  Även Korshags som du kan hitta på Mathem.                        

  Vänliga,
  Ellen

  Ellen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.