Tillåter KRAV halalslakt?

Till min förfäran läste jag att KRAV tillåter halalslakt. Hur kan man nu veta att det kött man köper inte är halalslaktat? Ni säger att halalslakt är smärtfritt. Det hjälper inte att bedöva djuret. Det måste också vara nedsövt. Jag har själv förlorat 4 liter blod en gång och vet hur enormt plågsamt det är även om man överlever. Halalslakt går för långsamt och måste vara oerhört plågsamt för djuret. Det måste finnas bättre metoder att slakta ett djur. Hur märker ni halalslakt från vanlig slakt?

Kommentarer

 • Hej Mia,

  Halalslakt som sker i enlighet med KRAVs regler skiljer sig inte tekniskt från icke religiös slakt. Djuren bedövas och det kontrolleras noga att bedövningen fungerat. Därefter avlivas djuret genom att tömmas på blod vilket sker snabbt och smärtfritt. Eftersom djuren är ordentligt bedövade upplever de ingenting av processen. Bedövningen och tömning på blod sker i KRAV-slakt på exakt samma sätt oavsett om det är halal eller ej. För djur slaktade i Sverige gäller detta enligt lag. Om de skulle handla om importerat kött så måste avlivningen ske efter bedövning (enligt KRAVs regler) för att det ska kunna KRAV-märkas.

  Så länge köttet är märkt med KRAV-loggan så har djuret bedövats vid slakt.

  Du kan läsa mer om religiös slakt på Jordbruksverkets hemsida.

  Kommunikatör
 • Det stämmer inte att djuret inte plågas fast det är bedövat, det måste också var sövt. Så hur vet jag, när jag köper kött att det inte är halalslaktat? Det måste finnas någon märkning.

  Mia

 • Hej igen,

  Ett korrekt bedövat djur känner inte smärta vid avblodningen, det är väldokumenterat genom forskningen.

  Vad gäller halalmärkning så har de en egen märkning för kött som uppfyller deras krav, så vi hänvisar ytterligare frågor om deras märkning dit.

  Vänligen,

  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.