Vin

Hej!

Jag undrar lite kring hur innehållet av olika potentiellt skadliga ämnen skiljer sig åt mellan KRAV-märkta viner och viner som endast benämns ekologiska (eller organic, på engelska).

Kräver t ex KRAV-reglerna en lägre sulfithalt i viner än vad andra ekologiska organisationers regler kräver? Isåfall, hur låg halt kräver KRAV, och hur låg halt kräver andra ekoorganisationer?

Finns det andra ämnen/toxiner i vin som regleras, p g a deras negativa effekter på kroppen, och då att KRAV kräver lägre halter av sådana än andra ekoorganisationer? Isåfall, vilka ämnen/toxiner, och vilka halter handlar det om?

Tacksam för svar!

Anni
Anni

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga!

  KRAV har strängare regler kring tillsatser än EU-förordningen för ekologisk produktion, men för tillsatser som används i vin är reglerna desamma. KRAV har inte strängare regler kring sulfit och övriga ämnen än vad EU-ekologiska viner har.

  När du skriver ”potentiellt skadliga ämnen”, så antar jag att du menar även naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Där följer KRAV importerade viner samma regler som EU-ekologiskt. KRAV har däremot stängare regler för svenskproducerade vindruvor, där bland annat koppar inte är tillåten som växtskyddsmedel.

  Bästa hälsningar,
  Theodora
  Kommunikatör
 • Hej Theodora och tack för ditt svar!

  Ok, isåfall kan jag personligen skippa letandet efter KRAV-märket på viner, eftersom jag endast köper sådana som gjorts på druvor odlade utomlands, och eftersom jag främst har olika kroppsskadliga ämnen i åtanke när jag väljer ekologiskt.

  Dock undrar jag fortfarande:

  1. Hur hög sulfithalt krävs för ekologiska/KRAV-viner, och hur hög sulfithalt tillåts i de icke-ekologiska?

  2. Finns det andra ämnen/toxiner i vin som regleras p g a deras negativa effekter på kroppen, och isåfall vilka ämnen/toxiner, och hur höga halter av dessa tillåts i ekologiska/KRAV-viner och hur höga tillåts i de icke-ekologiska?

  Tack!

  Anni
  Anni
 • Hej!

  För att få märka ett vin som ekologiskt och KRAV-certifierat ska även förädlingsreglerna i det ekologiska regelverket uppfyllas. Det innebär till exempel att gränsen för svaveldioxid är lägre:
  • Rött vin: < 100 mg i ekologiskt rött vin jämfört med 150 mg i konventionellt.
  • Vitt vin: < 150 mg i ekologiskt vitt vin jämfört med 200 mg i konventionellt.
  • Rosévin: < 150 mg i ekologiskt rosévin jämfört med 200 mg i konventionellt.
  Kring tillsatser och processhjälpmedel är färre tillåtna i ekologisk och KRAV-certifierad produktion (än jämfört med konventionell produktion).

  Du frågar också om ”ämnen/toxiner i vin som regleras pga deras negativa effekter på kroppen”.

  Vi vet inte riktigt vad du menar med ”ämnen och toxiner”. I ekologisk och KRAV-certifierad produktion av vin får inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel användas. Det som används är i stället till exempel koppar och kalk för att bekämpa sjukdomar och svampangrepp.

  I ekologisk och KRAV-certifierad produktion finns inga specifika regler om gränsvärden för t ex mögelgifter eller tungmetaller i produkterna. Med mögelgifter menar vi t ex mögeltoxiner, sådana som bildas naturligt, men är ändå skadliga att få i sig. Ett exempel är ochratoxin i russin. För sådana ämnen finns övergripande lagstiftning, som omfattar alla livsmedel – oavsett om de är ekologiska eller inte. Samma sak gäller andra skadliga ämnen så som tungmetaller.

  Bästa hälsningar,
  Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.