Vin

Hej!

Jag undrar lite kring hur innehållet av olika potentiellt skadliga ämnen skiljer sig åt mellan KRAV-märkta viner och viner som endast benämns ekologiska (eller organic, på engelska).

Kräver t ex KRAV-reglerna en lägre sulfithalt i viner än vad andra ekologiska organisationers regler kräver? Isåfall, hur låg halt kräver KRAV, och hur låg halt kräver andra ekoorganisationer?

Finns det andra ämnen/toxiner i vin som regleras, p g a deras negativa effekter på kroppen, och då att KRAV kräver lägre halter av sådana än andra ekoorganisationer? Isåfall, vilka ämnen/toxiner, och vilka halter handlar det om?

Tacksam för svar!

Anni
Anni

Kommentarer

  • Hej!

    Tack för din fråga!

    KRAV har strängare regler kring tillsatser än EU-förordningen för ekologisk produktion, men för tillsatser som används i vin är reglerna desamma. KRAV har inte strängare regler kring sulfit och övriga ämnen än vad EU-ekologiska viner har.

    När du skriver ”potentiellt skadliga ämnen”, så antar jag att du menar även naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Där följer KRAV importerade viner samma regler som EU-ekologiskt. KRAV har däremot stängare regler för svenskproducerade vindruvor, där bland annat koppar inte är tillåten som växtskyddsmedel.

    Bästa hälsningar,
    Theodora
    Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.