Vin
Hej!
Jag undrar lite kring hur innehållet av olika potentiellt skadliga ämnen skiljer sig åt mellan KRAV-märkta viner och viner som endast benämns ekologiska (eller organic, på engelska).
Kräver t ex KRAV-reglerna en lägre sulfithalt i viner än vad andra ekologiska organisationers regler kräver? Isåfall, hur låg halt kräver KRAV, och hur låg halt kräver andra ekoorganisationer?
Finns det andra ämnen/toxiner i vin som regleras, p g a deras negativa effekter på kroppen, och då att KRAV kräver lägre halter av sådana än andra ekoorganisationer? Isåfall, vilka ämnen/toxiner, och vilka halter handlar det om?
Tacksam för svar!
Anni
Jag undrar lite kring hur innehållet av olika potentiellt skadliga ämnen skiljer sig åt mellan KRAV-märkta viner och viner som endast benämns ekologiska (eller organic, på engelska).
Kräver t ex KRAV-reglerna en lägre sulfithalt i viner än vad andra ekologiska organisationers regler kräver? Isåfall, hur låg halt kräver KRAV, och hur låg halt kräver andra ekoorganisationer?
Finns det andra ämnen/toxiner i vin som regleras, p g a deras negativa effekter på kroppen, och då att KRAV kräver lägre halter av sådana än andra ekoorganisationer? Isåfall, vilka ämnen/toxiner, och vilka halter handlar det om?
Tacksam för svar!
Anni
Följ inlägget
1
följare
Tack för din fråga!
KRAV har strängare regler kring tillsatser än EU-förordningen för ekologisk produktion, men för tillsatser som används i vin är reglerna desamma. KRAV har inte strängare regler kring sulfit och övriga ämnen än vad EU-ekologiska viner har.
När du skriver ”potentiellt skadliga ämnen”, så antar jag att du menar även naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Där följer KRAV importerade viner samma regler som EU-ekologiskt. KRAV har däremot stängare regler för svenskproducerade vindruvor, där bland annat koppar inte är tillåten som växtskyddsmedel.
Bästa hälsningar,
Theodora