Vin
Hej!
Jag undrar lite kring hur innehållet av olika potentiellt skadliga ämnen skiljer sig åt mellan KRAV-märkta viner och viner som endast benämns ekologiska (eller organic, på engelska).
Kräver t ex KRAV-reglerna en lägre sulfithalt i viner än vad andra ekologiska organisationers regler kräver? Isåfall, hur låg halt kräver KRAV, och hur låg halt kräver andra ekoorganisationer?
Finns det andra ämnen/toxiner i vin som regleras, p g a deras negativa effekter på kroppen, och då att KRAV kräver lägre halter av sådana än andra ekoorganisationer? Isåfall, vilka ämnen/toxiner, och vilka halter handlar det om?
Tacksam för svar!
Anni
Jag undrar lite kring hur innehållet av olika potentiellt skadliga ämnen skiljer sig åt mellan KRAV-märkta viner och viner som endast benämns ekologiska (eller organic, på engelska).
Kräver t ex KRAV-reglerna en lägre sulfithalt i viner än vad andra ekologiska organisationers regler kräver? Isåfall, hur låg halt kräver KRAV, och hur låg halt kräver andra ekoorganisationer?
Finns det andra ämnen/toxiner i vin som regleras, p g a deras negativa effekter på kroppen, och då att KRAV kräver lägre halter av sådana än andra ekoorganisationer? Isåfall, vilka ämnen/toxiner, och vilka halter handlar det om?
Tacksam för svar!
Anni
Följ inlägget
1
följare
Tack för din fråga!
KRAV har strängare regler kring tillsatser än EU-förordningen för ekologisk produktion, men för tillsatser som används i vin är reglerna desamma. KRAV har inte strängare regler kring sulfit och övriga ämnen än vad EU-ekologiska viner har.
När du skriver ”potentiellt skadliga ämnen”, så antar jag att du menar även naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Där följer KRAV importerade viner samma regler som EU-ekologiskt. KRAV har däremot stängare regler för svenskproducerade vindruvor, där bland annat koppar inte är tillåten som växtskyddsmedel.
Bästa hälsningar,
Theodora
Ok, isåfall kan jag personligen skippa letandet efter KRAV-märket på viner, eftersom jag endast köper sådana som gjorts på druvor odlade utomlands, och eftersom jag främst har olika kroppsskadliga ämnen i åtanke när jag väljer ekologiskt.
Dock undrar jag fortfarande:
1. Hur hög sulfithalt krävs för ekologiska/KRAV-viner, och hur hög sulfithalt tillåts i de icke-ekologiska?
2. Finns det andra ämnen/toxiner i vin som regleras p g a deras negativa effekter på kroppen, och isåfall vilka ämnen/toxiner, och hur höga halter av dessa tillåts i ekologiska/KRAV-viner och hur höga tillåts i de icke-ekologiska?
Tack!
Anni
För att få märka ett vin som ekologiskt och KRAV-certifierat ska även förädlingsreglerna i det ekologiska regelverket uppfyllas. Det innebär till exempel att gränsen för svaveldioxid är lägre:
- Rött vin: < 100 mg i ekologiskt rött vin jämfört med 150 mg i konventionellt.
- Vitt vin: < 150 mg i ekologiskt vitt vin jämfört med 200 mg i konventionellt.
- Rosévin: < 150 mg i ekologiskt rosévin jämfört med 200 mg i konventionellt.
Kring tillsatser och processhjälpmedel är färre tillåtna i ekologisk och KRAV-certifierad produktion (än jämfört med konventionell produktion).Du frågar också om ”ämnen/toxiner i vin som regleras pga deras negativa effekter på kroppen”.
Vi vet inte riktigt vad du menar med ”ämnen och toxiner”. I ekologisk och KRAV-certifierad produktion av vin får inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel användas. Det som används är i stället till exempel koppar och kalk för att bekämpa sjukdomar och svampangrepp.
I ekologisk och KRAV-certifierad produktion finns inga specifika regler om gränsvärden för t ex mögelgifter eller tungmetaller i produkterna. Med mögelgifter menar vi t ex mögeltoxiner, sådana som bildas naturligt, men är ändå skadliga att få i sig. Ett exempel är ochratoxin i russin. För sådana ämnen finns övergripande lagstiftning, som omfattar alla livsmedel – oavsett om de är ekologiska eller inte. Samma sak gäller andra skadliga ämnen så som tungmetaller.
Bästa hälsningar,