Vad är ekologiskt?
Hej, Jag hoppas ni vill ta er tiden att svara på följande. Jag försöker bli mer insatt för att kunna göra medvetna val privat och i min verksamhet.
Jag försöker bland annat sträva åt att det ska finnas så lite gifter i både mat och andra produkter såsom textilier, leksaker mm som vi dagligen kommer i kontakt med. För mig är ordet Ekologiskt ett begrepp som jag undrar över. När jag läser om er kravmärkning förstår jag det som att det skulle vara synonymt med begreppet ekologiskt men att ni dessutom har högre krav.
Men vad betyder då ordet ekologiskt?
Är en ekologisk vara alltid giftfri? Eller kan till exempel en polyestervara producerat med återvunnen plast vara ekologisk? eller kan det finnas andra exempel på ekologiskt märkta produkter som ändå faktiskt har giftiga material i sig?
Är en ekologisk vara alltid bra för vår miljö? Jag ser till exempel att kött kan vara kravmärkt och ekologiskt, men jag vet samtidigt att nötköttsproduktion inte är miljövänligt. Hur hänger detta ihop?
Får vem som helst som anser sig producera ekologiskt använda ordet ekologiskt på sin produkt? är ekologiskt också en märkning som kostar pengar? precis som krav? Eller får man skriva ekologiskt på sin förpackning om man anser sig producera ekologiskt? Vad reglerar detta?
Detta var mina små frågor just nu.
MVH /Ronny Fritsche
Jag försöker bland annat sträva åt att det ska finnas så lite gifter i både mat och andra produkter såsom textilier, leksaker mm som vi dagligen kommer i kontakt med. För mig är ordet Ekologiskt ett begrepp som jag undrar över. När jag läser om er kravmärkning förstår jag det som att det skulle vara synonymt med begreppet ekologiskt men att ni dessutom har högre krav.
Men vad betyder då ordet ekologiskt?
Är en ekologisk vara alltid giftfri? Eller kan till exempel en polyestervara producerat med återvunnen plast vara ekologisk? eller kan det finnas andra exempel på ekologiskt märkta produkter som ändå faktiskt har giftiga material i sig?
Är en ekologisk vara alltid bra för vår miljö? Jag ser till exempel att kött kan vara kravmärkt och ekologiskt, men jag vet samtidigt att nötköttsproduktion inte är miljövänligt. Hur hänger detta ihop?
Får vem som helst som anser sig producera ekologiskt använda ordet ekologiskt på sin produkt? är ekologiskt också en märkning som kostar pengar? precis som krav? Eller får man skriva ekologiskt på sin förpackning om man anser sig producera ekologiskt? Vad reglerar detta?
Detta var mina små frågor just nu.
MVH /Ronny Fritsche
Följ inlägget
3
följare
Ordet ekologi har ju en vidare betydelse inom vetenskapen, men definitionen av ekologiska livsmedel är inom EU livsmedel som producerats enligt EU:s lagstiftning för ekologisk produktion. Det innebär att ett livsmedel måste vara producerat enligt detta regelverk för att få kallas ekologiskt och märkas med EU:s logotyp för ekologisk produktion. Att använda EU:s märke för ekologisk produktion kostar inte pengar, men de företag som certifierar ekologisk produktion tar en avgift för att utföra själva certifieringen.
Lagstiftningen för ekologiska livsmedel reglerar själva produktionen och vilka ämnen som används. Däremot är ekologisk produktion ingen garanti för att maten är helt giftfri, eftersom livsmedlen kan påverkas oavsiktligt, exempelvis genom föroreningar från den omgivande miljön som producenten inte själv kan råda över.
Likaså reglerar inte lagstiftningen för ekologisk produktion hur mycket man bör konsumera av olika typer av livsmedel för att konsumera hållbart. Exempelvis finns det regler för hur ekologisk produktion av nötköttsproduktion ska gå till, även om vi av klimatskäl behöver minska vår konsumtion av nötkött.
Läs mer om skillnaderna mellan KRAV och EU-ekologiskt här.
Utsädet ska vara ekologiskt för att skörden sedan ska få säljas som KRAV-märkt. Jordbruksverket kan ge undantag för användning av ekologiskt utsäde om det tar slut. Då ska det konventionella utsädet inte vara behandlat med kemiska medel.
Om du undrar något mer kan du ställa frågor direkt till lantbruk@krav.se
Här kan du läsa om KRAVs historia: https://www.krav.se/om-oss/historia/
Jag har en fråga angående ekologiska produkter.Får vem som helst kalla sina produkter för ekologisk? Hur många procent certifierat ekologiskt innehåll måste tex krämen ha för att kalla sig ekologisk?
Tacksam för snabb svar då det är till stor hjälp i ett arbete.
Om produkten innehåller minst 95 procent ekologiska råvaror av jordbruksursprung får den kallas ekologisk och information om innehåll av KRAV-certifierad ingrediens får finnas på förpackningen och i marknadsföring av produkten, enligt KRAVs regler.
Innehåller produkten mindre än 95 procent ekologiska råvaror får innehållet av KRAV-certifierade ingredienser endast anges i ingrediensförteckningen, inte i övrigt på förpackningen.
Du kan läsa mer om detta i KRAVs regelbok här!
Vänliga,
Ellen
Jag själv har blivit fundersam angående detta med ekologiskt. Om det står att en produkt har odlats ekologiskt utan bekämpningsmedel men att det inte står något om att produkten inte är ekologisk, kan man kalla produkten ekologisk då? Detta gäller en vara som jag såg som säljer gräslök. Gräslöken är alltså odlade ekologiskt utan bekämpningsmedel men betyder det att själva gräslöken är ekologisk då fast man refererar mot själva odlingen? Får man använda "har odlats ekologiskt utan bekämpningsmedel" på produkten utan EU:s logotyp för ekologisk produktion. Nu är gräslök en naturlig växt och kanske redan räknas som 100 % naturligt och ekologisk.
Om jag förstår din fråga rätt så syftar du på konsumentförpackade produkter. I så fall gäller följande:
Om det står att produkten är ”ekologiskt odlad” eller att den är ”ekologisk” så ska det finnas ett EU-märke och en kod för det certifieringsorgan som kontrollerat produktionen i samma synfält som EU-märket. När det kommer till produkter från ett land utanför EU är det dock frivilligt att sätta på EU-märket, men det brukar ändå finnas på förpackningen. Just gräslök brukar däremot inte vara från något land utanför EU, så om den är förpackad borde den vara prydd med EU-märket. Gräslök är inte mer naturlig än någon annan odlad växt, och räknas inte som ekologisk ifall det inte står att den är det.
Hoppas detta svarade på din fråga!
Hälsningar,
Hanna
Jag förstår inte riktigt din fråga. Är det något särskilt område inom miljöpratet du syftar till? Förtydliga gärna hur du menar så ska vi säkert kunna hjälpa dig.
Hälsningar,
Så roligt att du vill använda ekologiska råvaror. Men för att du ska kunna sälja dina produkter som ekologiska eller KRAV-märkta måste du vara certifierad, det kräver EU:s förordning för ekologisk produktion och även KRAVs regler. För att din produktion ska kunna bli certifierad måste du ingå ett avtal med ett godkänt kontrollorgan där du förbinder dig att följa KRAVs regler eller EU:s regler för ekologisk produktion och ta emot kontrollbesök.
Här hittar du information om hur du blir KRAV-certifierad.
https://www.krav.se/foretag/valj-verksamhet/foradling/bli-krav-certifierad-foradling/
Här hittar du de kontrollorgan som certifierar enligt KRAVs regler.
https://www.krav.se/foretag/certifieringsorgan/
Vänligen,
Hanna
Vi har fått klagomål från andra producenter att vi använt ordet ekologisk trots att vi inte skriver att vi är ekologiskt certifierade eller skriver att produkterna är ekologiskt odlade. I min värld är det inte patent på ordet ekologiskt. Förstår att det kan misstolkas, men vad gäller krig att använda ordet ekologiskt om man är tydlig med att man inte är certifierad?
Det är EU:s förordning för ekologisk produktion som bestämmer att ordet ekologisk inte får användas för livsmedel när produktionen inte är certifierad för ekologisk produktion.
Du hittar lagstiftningen här se artikel 23 och 24: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?qid=1584449950751&uri=CELEX:32007R0834
Vänligen,
Hanna
Nej, ordet "ekologisk" får inte användas.
Vänligen,
Hanna
Skillnaden på ekologisk mjölk och konventionell mjölk är att korna som producerar den ekologiska mjölken föds upp och lever på ett ekologiskt sätt. För att få kalla mjölken ekologisk måste man följa särskilda regler, exempelvis måste kalvarna få dia i minst ett dygn och kornas foder måste vara ekologiskt. Det finns även regler för att korna ska få gå utomhus mer, samt krav på ljus, yta och ventilation då de står inomhus. Dessutom innehåller ekologisk mjölk mer av den nyttig omega-3-fettsyran.
Den KRAV-märkta mjölken uppfyller alla dessa krav för ekologisk produktion, och har ännu fler därutöver:
Vänligen,
Hanna
Ja, produkter som får använda "eko" är de som inte kan certifieras som ekologiska, exempelvis en stol eller en lampa.
Produkter som däremot kan certifieras får inte använda "eko" om de inte är certifierade, vilka är:
Stödet finns i EUs förordning om ekologisk produktion, (EG) nr 834/2007. Artikel 23.2 och lite tydligare i artikel 30.1 i nya förordning (EU) 2018/848.
Hoppas att detta gav svar på din fråga!
Vänliga,
Ellen
Jag har köpt mjölk från ett företag som inte har någon KRAV-märkning på sina förpackningar. Däremot så skriver de att deras produkter är bättre än ekologiskt/KRAV. På baksidan av förpackningen står det att mjölken kommer ”direkt från gården med eget ekologiskt kretslopp”. Jag börjar ifrågasätta detta nu, då jag fått höra att de använder glyfosat i sina odlingar. Får man kalla en produkt ekologisk, även om det bara är på baksidan, om produkten inte är ekologisk
Emilia
Tack för din fråga! Man får inte kalla en produkt för ekologisk om man inte är certifierad.
Idag kan företag certifiera sig enligt EUs ekologiska regler eller enligt KRAVs regler (som bygger på EU-reglerna men går längre). Om du inte hittar EU-lövet eller KRAV-märket på produkten är den inte certifierad och får alltså inte kallas för ekologisk.
Hälsningar,
Det är kommunen som har tillsynen så om du tror att det finns ett företag som iinte är certiferade ska du anmäla det till "miljö och hälsa" i aktuell kommun.
Hälsningar,
Hur kommer det sig att man inom ekologisk KRAV-certifierad produktion får köpa in all halm och allt gödsel från konventionell produktion? Eftersom detta sprids på åkrarna och vallarna så kan omöjligen slutprodukten bli ekologisk i den mening ni förespråkar. Detta urvattnar hela systemet och gör att vi som inte köper in något konventionellt gödsel blir utsatta för samma skepsism som de som gör det.
Det är även märkligt att man får köpa in främst konventionella hondjur för rekrytering under vissa förhållanden som efter omställning blir ekologiska men tjurkalvar kan aldrig bli ekologiska hur länge de än går på en ekologisk gård. Den befintliga ekologiska djurpopulationen blir konventionell om det kommer in konventionella djur även om de enbart får ekologiskt foder. Svaret jag fått är att det inte går att se på ett djur att det är ekologiskt eller ej. Det går inte att se på mina djur heller att de är ekologiska. Allt finns dock i CDB och borde vara väldigt enkelt att överskåda även för er.
Avkommor till konventionella djur under omställning blir dock ekologiska direkt trots att de diar ett enligt regelverket ännu inte ekologiskt djur. Teoretiskt sett så kan även en konventionell kviga som blivit dräktig med en konventionell tjur få en kalv på en ekologisk gård under omställning där kalven blir ekologisk.
Tyvärr duckar ni alltid besvärliga frågor genom att skylla på EU. Jag har full förståelse för att både primärproducenter och kunder flyr KRAV.
Tack för dina frågor! Här ska vi försöka svara på dem.
Din fråga: Hur kommer det sig att man inom ekologisk KRAV-certifierad produktion får köpa in all halm och allt gödsel från konventionell produktion?
Svar: KRAVs regler grundar sig på EU-förordningen för ekologisk produktion och har utöver det extra regler där vi vill ha en spets. Det är regler inom djurvälfärd, biologisk mångfald, klimat och arbetsvillkor. KRAV kan så klart ha många fler regler som begränsar vad en KRAV-certifierad lantbrukare får använda trots att det är tillåtet i förordningen. Det är förordningen som reglerar vad som får användas och dessa regler följer KRAV med vissa undantag. De allra flesta KRAV-certifierade lantbrukare med djur är självförsörjande på spannmål och så också halm till sina djur. Dock kan just halm i vissa fall vid tex torka eller för blött väder bli en bristvara och därför tillåter förordningen det och även KRAVs regler. Eftersom du skriver att du inte köper in någon gödsel från konventionell produktion läser jag det som att du har en balans mellan andel mark och den gödsel du behöver sprida. Det är jättebra. Inom KRAV-certifierad produktion har vi även lantbrukare som enbart bedriver växtodling. De har ingen egen gödsel att tillgå och behöver då köpa in det. Det är jättebra att vi kan sluta kretsloppen mellan stad och land och återföra näringsämnen istället för att bryta ny fosfor eller binda in mer kväve i kretsloppet. Eftersom samhället inte är byggt med ekologiska respektive konventionella kretslopp så tillåts även gödsel som har sitt ursprung från blandade ursprung. Bra eller dåligt? Cirkularitet är definitivt bra och i de bästa av världar skulle allt vara KRAV-certifierat eller ekologiskt men så ser det inte ut. Du får själv avgöra om du tycker det är bra eller inte men ekologisk produktion jobbar på många sätt för en bördigare jord, högre biologisk mångfald, krav på förnyelsebar energi och mycket annat.
Din fråga: Det är även märkligt att man får köpa in främst konventionella hondjur för rekrytering under vissa förhållanden som efter omställning blir ekologiska men tjurkalvar kan aldrig bli ekologiska hur länge de än går på en ekologisk gård. Den befintliga ekologiska djurpopulationen blir konventionell om det kommer in konventionella djur även om de enbart får ekologiskt foder. Svaret jag fått är att det inte går att se på ett djur att det är ekologiskt eller ej. Det går inte att se på mina djur heller att de är ekologiska. Allt finns dock i CDB och borde vara väldigt enkelt att överskåda även för er. Avkommor till konventionella djur under omställning blir dock ekologiska direkt trots att de diar ett enligt regelverket ännu inte ekologiskt djur. Teoretiskt sett så kan även en konventionell kviga som blivit dräktig med en konventionell tjur få en kalv på en ekologisk gård under omställning där kalven blir ekologisk.
Svar: Om en lantbrukare som är KRAV-certifierad av en eller annan anledning behöver köpa in konventionella djur för avel och rekrytering så krävs att de söker undantag hos Jordbruksverket innan det får ske. Det ska finnas goda skäl till att man ska få göra det. Det är viktigt att man har en god genbank på sin besättning och inom vissa raser i ekologisk produktion finns det en begränsad mängd djur, för att undvika inavel och annat så är detta en av anledningarna till att man kan ansöka om undantag.
Din fråga: Tyvärr duckar ni alltid besvärliga frågor genom att skylla på EU. Jag har full förståelse för att både primärproducenter och kunder flyr KRAV.
Svar: De frågor du belyser regleras helt av förordningen för ekologisk produktion, ja ibland så är det så att vi måste hänvisa dit. KRAV behöver förhålla sig till förordningen så som den är skriven. Det finns fler anledningar till tappet av både konsumtion och produktion av ekologiska livsmedel. Det är inte så enkelt att det enbart beror på våra regler, vi har haft inflation, stigande räntor, höga elpriser, pandemi, sämre marknadsföring av ekologisk livsmedel i handeln, problem med generationsskiften, höga kostnader för insatsvaror, kriget i Ukraina mm. Du får gärna ringa oss om du vill diskutera mer, varmt välkommen!
Bästa hälsningar,