Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad är ekologiskt?

Hej, Jag hoppas ni vill ta er tiden att svara på följande. Jag försöker bli mer insatt för att kunna göra medvetna val privat och i min verksamhet.

Jag försöker bland annat sträva åt att det ska finnas så lite gifter i både mat och andra produkter såsom textilier, leksaker mm som vi dagligen kommer i kontakt med. För mig är ordet Ekologiskt ett begrepp som jag undrar över. När jag läser om er kravmärkning förstår jag det som att det skulle vara synonymt med begreppet ekologiskt men att ni dessutom har högre krav.

Men vad betyder då ordet ekologiskt?

 Är en ekologisk vara alltid giftfri? Eller kan till exempel en polyestervara producerat med återvunnen plast vara ekologisk? eller kan det finnas andra exempel på ekologiskt märkta produkter som ändå faktiskt har giftiga material i sig?

 Är en ekologisk vara alltid bra för vår miljö? Jag ser till exempel att kött kan vara kravmärkt och ekologiskt, men jag vet samtidigt att nötköttsproduktion inte är miljövänligt. Hur hänger detta ihop?

 Får vem som helst som anser sig producera ekologiskt använda ordet ekologiskt på sin produkt? är ekologiskt också en märkning som kostar pengar? precis som krav? Eller får man skriva ekologiskt på sin förpackning om man anser sig producera ekologiskt? Vad reglerar detta?

 Detta var mina små frågor just nu.

 MVH /Ronny Fritsche
Ronny Fritsche Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Ronny!

  Ordet ekologi har ju en vidare betydelse inom vetenskapen, men definitionen av ekologiska livsmedel är inom EU livsmedel som producerats enligt EU:s lagstiftning för ekologisk produktion. Det innebär att ett livsmedel måste vara producerat enligt detta regelverk för att få kallas ekologiskt och märkas med EU:s logotyp för ekologisk produktion. Att använda EU:s märke för ekologisk produktion kostar inte pengar, men de företag som certifierar ekologisk produktion tar en avgift för att utföra själva certifieringen.

  Lagstiftningen för ekologiska livsmedel reglerar själva produktionen och vilka ämnen som används. Däremot är ekologisk produktion  ingen garanti för att maten är helt giftfri, eftersom livsmedlen kan påverkas oavsiktligt, exempelvis genom föroreningar från den omgivande miljön som producenten inte själv kan råda över.

  Likaså reglerar inte lagstiftningen för ekologisk produktion hur mycket man bör konsumera av olika typer av livsmedel för att konsumera hållbart. Exempelvis finns det regler för hur ekologisk produktion av nötköttsproduktion ska gå till, även om vi av klimatskäl behöver minska vår konsumtion av nötkött.

  Läs mer om skillnaderna mellan KRAV och EU-ekologiskt här.
  Anna Ellström
 • Hej! Har också en fråga kring detta. Vi ska bli primärproducenter och vill sälja närodlad chili. Min fråga är så här: Om jag sparar fröer från chili som kommer från en "oekologisk" chilifrukt, blir då nästa generation chilifrukt även den "oekologisk" fast jag i övrigt varit ekologisk, med jord, gödsel osv?
  Hanna Vinberg
 • Hej Hanna!
  Utsädet ska vara ekologiskt för att skörden sedan ska få säljas som KRAV-märkt. Jordbruksverket kan ge undantag för användning av ekologiskt utsäde om det tar slut. Då ska det konventionella utsädet inte vara behandlat med kemiska medel. Här hittar du deras information om utsäde i ekologisk produktion.

  Om du undrar något mer kan du ställa frågor direkt till lantbruk@krav.se


  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Jag skulle vilja veta lite historia om krav! 
  Lowe
 • Hej Lowe!
  Här kan du läsa om KRAVs historia: http://www.krav.se/historik
  Emma Casserlöv
 • Hej, Här kan du läsa om eko kläder :  https://b-light.se/sv/blog/
  Sara
 • Hej!
  Jag har en fråga angående ekologiska produkter.Får vem som helst kalla sina produkter för ekologisk? Hur många procent certifierat ekologiskt innehåll måste tex krämen ha för att kalla sig ekologisk?
  Tacksam för snabb svar då det är till stor hjälp i ett arbete.
  Linnéa
 • Hej Linnéa!

  Om produkten innehåller minst 95 procent ekologiska råvaror av jordbruksursprung får den kallas ekologisk och information om innehåll av KRAV-certifierad ingrediens får finnas på förpackningen och i marknadsföring av produkten, enligt KRAVs regler.

  Innehåller produkten mindre än 95 procent ekologiska råvaror får innehållet av KRAV-certifierade ingredienser endast anges i ingrediensförteckningen, inte i övrigt på förpackningen.

  Du kan läsa mer om detta i KRAVs regelbok här!

  Vänliga,
  Ellen
  Ellen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.