Till senaste kommentaren

Krävs utevistelse för KRAV-märkta nötdjur?

Hej, jag läste på er hemsida om fördelarna med krav vs o-ekologiskt. Hittade denna formulering ang nöt:
"De får vara ute och beta mycket. Många o-ekologiska nötdjur som föds upp till slakt har varit inne större delen av sina liv."
Stämmer det inte även för kravmärkt nöt att de är inne större delen av sina liv?
Rätta mig om jag har fel men i era regler kräver ni utevistelse minimum 12,5h/dygn under 2-4 månader om året. Vilket väl innebär utevistelse ca 15-35% av året.
Har jag missuppfattat något?

Kommentarer

  • Hej!

    Enligt KRAVs regler så är djurens utevistelse en av grundförutsättningarna – vilket innebär att alla djur ska hållas ute så mycket som möjligt.
    Samtidigt så gäller förstås att utevistelsen ska ske på ett sätt så att djuren har det bra och att marken inte tar skada. Det innebär bland annat att det vissa delar av året inte lämpar sig för alla djur att vistas ute.

    Den text du har hittat syftar på den produktionsform med djuren inomhus, som inte får förekomma i KRAV-certifierad djurhållning – d v s utan betesgång sommartid, och utan utevistelse under vår och höst.
    Vanligtvis hålls nötkreatur i Sverige ute på bete till stor del under sommarhalvåret, men ungtjurar som är oekologiska har inte någon utevistelse andra året.

    Under stallperioden finns inte krav på att KRAV-certifierade nötkreatur ska ha utevistelse, men vi har i KRAVs regler en period om kallas ”utevistelseperioden” som är minst 2 månader utöver betesperioden då djuren ska kunna visas ute.
    Så att säga att djurens utevistelsetid är 2-4 månader (den tid som kallas betesperiod som varierar över landet) stämmer inte för KRAV-certifierade djur. Snarare så är det minst 4-6 månader som alla djur ska kunna vara ute. Men ofta hålls ju betesdjuren ute längre.

    Jag kan hålla med om att formuleringen om inomhusvistelse "större delen av sina liv" faktiskt bör ändras. Däremot får KRAV-certifierade ungtjurar betydligt mer utevistelse än de oekologiska. Vi ändrar den formuleringen på hemsidan. Tack för att du uppmärksammade oss på detta!

    Hoppas detta var svar på din fråga – annars är du välkommen att höra av dig igen.

    Kajsa Onlineredaktör
  • Hej!
    Jag undrar hur djuren vistas inomhus resten av året. Är de uppbundna eller det finns tillräckligt utrymme för dem att kunna gå fritt?

    Tack.
  • Hej Mohammad!

    I KRAV-produktion skall nötkreatur framförallt hållas i lösdrift och inga ”nya” uppbundna system får tas i bruk. Idag finns ett undantag där vuxna kor på små jordbruksföretag får hållas uppbundna, förutsatt att de rastas två gånger per vecka. Du kan läsa mer om detta här.

    Vänligen,
    Hanna
    Kommunikatör
  • Hej Hanna!
    Vad jag förstår så är det ingen skillnad mellan Krav-gårdar och icke-Krav-gårdar i denna fråga, då du hänvisar till ett EU direktiv vilket gäller för samtliga jordbruksföretag i hela EU/Sverige. Korrekt?

    Mvh
    Mohammad
  • Hej Hanna!
    Vad jag förstår så är det ingen skillnad mellan Krav-gårdar och icke-Krav-gårdar i denna fråga, då du hänvisar till ett EU direktiv vilket gäller för samtliga jordbruksföretag i hela EU/Sverige. Korrekt?

    Mvh
    Mohammad

  • Hej igen,

    Det är inte korrekt, det här är en EU-regel från förordningen för ekologisk produktion. Det är alltså ingen skillnad mellan en KRAV-gård och en EU-ekologisk gård i den här frågan.

    Regeln reglerar inte produktionsförhållanden inom konventionell djurhållning.
    De reglerna kan du läsa mer om på jordbruksverkets hemsida.
    https://djur.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/notkreatur.4.389b567011d9aa1eeab8000217.html

    Vänligen,
    Hanna
    Kommunikatör
  • Hej.

    Vad kan man göra för att nötkreatur i Sverige ska få det bättre? Även inom krav?
    Kim Thörnqvist
  • Hej Kim,

    Tack för ditt engagemang! KRAV arbetar hela tiden för att förbättra matproduktionen, inkl djurhållningen. Så genom att handla KRAV visar du handeln och branschen vad du tycker är viktigt. Det är lite så KRAV-märket fungerar. Om fler handlar KRAV-märkt så förstår resten av branschen att hållbarhetsfaktorerna som KRAV arbetar med, dvs god djurhållning, ren miljö utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, insatser för klimatet samt schyssta arbetsförhållanden, är viktigt för konsumenten och därmed kommer de att vilja bli bättre på dessa områden.
    Om du vill vara med och utveckla KRAVs regler så finns även den möjligheten - läs mer om det här: https://www.krav.se/regler/paverka-kravs-regler/

    Allt gott!

    Vänliga,
    Ellen
    Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.