Tillsyn av kravmärkta gårdar

Försöker handla kravmärkt och ekologiskt. Tittar nu på Uppdrag granskning där det framkommer att gårdar som är kravmärkta sysslar med djurplågeri. Hur kan detta pågå? De har ju tom blivit anmälda och lagförda och ändå är de fortsatt kravmärkta. Min fråga är, vad menas med kravmärkt egentligen? Svaret är väl ingenting. För mig som konsument, hur ska jag kunna lita på att om jag köper kravmärkt så är det OK. Tycker detta är skandal. Vad gör ni egentligen??? Emotser Era kommentarer. MvhIngrid
Ingrid Enlund

Kommentarer

 • Hej Ingrid, vi förstår att många känner sig upprörda och förtvivlade efter att ha sett programmet.

  KRAV-märkt mat är den mest kontrollerade maten och den absoluta majoriteten av KRAV-certifierade företag sköter sig utan att få förelägganden. Faktum är att endast 0,5 procent av alla djurhållande KRAV-bönder har fått förelägganden de senaste tre åren. Forskning från SLU visar också att brister i djurvälfärden är färre på KRAV-certifierade gårdar. KRAV kan konstatera att Uppdrag Granskning visar flera gårdar där de inte ger hela bilden, eller där de inte har tagit till sig den information som KRAV har givit om vad som har hänt på gårdarna. Läs gärna mer på krav.se.

  Vänligen,
  Kommunikatör
 • Det är väl självklart att bristerna ska vara färre eller obefintliga på kravmärkta gårdar. Det är väl det kravmärkningen går ut på. Även om man förbättrar sig efter brister som i programmet har man förverkat sin rätt att vara kravmärkt anser jag. Ni skyller ifrån er. Uppdrag granskning är ett seriöst program. Ingen rök utan eld.     Mvh Ingrid Enlund
  Ingrid Enlund
 • Det är människor som bedriver verksamheten och det du sett i programmet är undantag. Vi ser mycket allvarligt på det som hänt och kommer självklart gå till botten med hur vi kan göra förbättringar framåt.
  Dock kan KRAV konstatera att Uppdrag Granskning visar flera gårdar där de inte ger hela bilden, eller där de inte har tagit till sig den information som KRAV har givit om vad som har hänt på gårdarna. Enligt KRAVs regelverk kan en bonde inte vara dömd för djurplågeri och samtidigt behålla sitt KRAV-certifikat. Om domen gäller ett enskilt fall så blir certifikatet oftast tillbakadraget eller lantbrukaren stängs av. Om det inte handlar om systematiska brister i djurhållningen så kan lantbrukaren återfå KRAV-certifieringen efter ny bedömning. Vårt system bygger, som andra rättssystem, på att den som har sonat sitt brott kan få en ny bedömning. När en lantbrukare ansöker på nytt görs nya kontroller för att säkerställa att reglerna följs.Jag hoppas att du fortsätter följa vårt arbete och att vi kan vinna tillbaka ditt förtroende som konsument.På vår hemsida krav.se kan du läsa mer om varje enskild gård som är med i UGs program:
  https://www.krav.se/aktuellt/uppdrag-granskning/#gardar

  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.