Till senaste kommentaren

Varför får tillsatsen E 330 användas i KRAV-märkta produkter?

Hur kommer det sig att Ni tillåter tillsatsen E 330 som ger upphov till korsallergi?
Jag såg svaret om citronsyra men tycker att vetenskapen har fel. Om man upptäcker att den är boven i dramat vid allergier och atopiska eksem, bör man väl dra öronen åt sig? Tidigare litade jag på både Krav och Änglamark, men gör det absolut inte längre. Hälsan är det viktigaste vi har för både stora och små.
Allergier ökar och en av orsakerna kan ju vara  E 330 i väldigt många livsmedel som i övrigt har stränga krav.
Inga

Kommentarer

 • Hej Inga,

  Att KRAV godkänner ett antal livsmedelstillsatser idag beror på att de ökar möjligheterna till KRAV-certifierad produktion, vilket leder till stora miljövinster, bland annat genom att förhindra att kemiska bekämpningsmedel sprids i vår natur, mer biologisk mångfald, minskad negativ klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor. Läs mer på https://www.krav.se/

  Gällande citronsyra hänvisar vi till Livsmedelsverket:
  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/antioxidanter/citronsyra och följer samtidigt forskningen på området.

  Hälsningar Freja
  Kommunikatör
 • Alla olika sort miljövinster är naturligtvis bra, men om människans hälsa kommer i sista hand, är det inte bra. Den naturliga citronsyran är ju inte E330 utan den är ju tillverkad av en mögelsvamp.
  Inga
 • Hej
  det betyder alltså att citronsyra används även vid framtagning av ystenzym som inte tillverkas via GMO framtagen råvara (majs?), dvs sådan ystenzym som ingår i KRAV märkta ostar.
  Tacksam för svar.

  PS jag håller dussutom med Inga från maj 2021. Det är mycket olyckligt att KRAV tillåter citronsyra som processkemikalie. Det är ett välbekant faktum att väldigt många människor upplever problem med denna mycket billiga och frekvent använda livsmedelstillsats. En försiktightesprincip borde råda. Om många tycker att de mår dåligt av något, bör detta beaktas oavsett om det finns vetenskapliga studier eller inte. studier.
  Urban Forsberg
 • Hej Urban,

  Ursäkta sent svar (pga sjukdom)!

  I KARV-märkt ost får inga tillsatser framtagna med GMO användas, varken de mikroorganismer eller den råvara de växer på får vara av GMO ursprung.

  Det ystenzym som används i tillverkning av KRAV-märkta ostar är sådant som naturligt produceras av vissa mikroorganismer, t.ex av Rhizomucor miehei. Citronsyra används alltså inte vid framställning av ystenzym.

  Hoppas det var svar på din (och flera andras) fråga gällande just detta!
  Hälsningar Theodora
  Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.