Till senaste kommentaren

Har ekologiskt frukt och grönt sämre hållbarhet/livslängd?

Hej

Jag har märkt att det är betydligt sämre hållbarhet på KRAV-märkta grönsaker, dvs en hel del är mögligt redan i affären, men även när jag öppnar paketen hemma.
Det är inte alltid jag orkar gå tillbaka å ge återkoppling å be om pengarna tillbaka.

Har ni statistik på hur det ser ut med svinnet för olika varor, typ grönsaker?
Min erfarenhet är att tomater, gurka, paprika, vindruvor, t ex, har betydligt sämre kvalitet och hållbarhet.

Om ni inte har det, har butikerna det?
Detta borde vara av intresse för er, annars känns det helt galet att producera varor som sen måste slängas, efter långa transporter i många fall.

Detta känns inte ok! Då handlar jag hellre närodlat än KRAV!

Jag börjar undvika dessa KRAV-varor.

Hälsningar
Nicke Jansson
Nicke Jansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Nicke!
  Vi känner inte till några undersökningar som visar att ekologiska grönsaker och frukter skulle ha sämre hållbarhet. Om så är fallet i din butik tycker vi att du ska prata med dem om detta, så får de i sin tur kontakta sina leverantörer för att få bättre kvalité. Sämre kvalité kan förstås också bero på att butikspersonalen inte sorterar bort frukt och grönt som blivit dålig.

  KRAV har idag ingen aktuell statistik på svinnet inom olika produktkategorier. Möjligtvis kan butikerna ha statistik för svinn inom ekologiskt och konventionellt.
  Det är såklart inte bra om maten slängs istället för att ätas, särskilt om det beror på dålig åtgång. KRAV arbetar aktivt med att kommunicera fördelarna med KRAV-märkt samt att uppmuntra butikerna att skylta upp var de KRAV-märkta produkterna finns, då att omsättningen kan öka och svinnet minska.
  Om du vill handla närodlat finns även detta som KRAV-märkt. På så sätt kan du fortsätta köpa produkter från odlingar som inte använder naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel!

  Vänliga,
  Ellen
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.