Vad är skillnaden på foder till KRAV-märkta höns och konventionella höns?
Hej!
Jag undrar vad skillnaden är mellan ekologiska höns föda och konventionella höns föda?
Tack!
Jag undrar vad skillnaden är mellan ekologiska höns föda och konventionella höns föda?
Tack!
Följ inlägget
4
följare
Tack för din fråga!
Foder till både konventionella och KRAV-certifierade värphöns består till största delen av spannmål. Fodret till de KRAV-certifierade värphönsen ska vara KRAV-certifierat, det vill säga odlat utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Till unga värphöns är det dock tillåtet med högst 5 procent konventionellt proteinfoder, om Jordbruksverket bekräftat att det är en brist.
För att täcka värphönsens behov av essentiella aminosyror tillsätts syntetiska aminosyror i fodret till konventionella värphöns. Syntetiska aminosyror är inte tillåtet i ekologisk produktion då de bakteriestammar som används för framställningen är genmodifierade (GMO). I stället får de KRAV-certifierade värphönsen en mindre mängd fiskmjöl för att täcka sitt behov av essentiella aminosyror. Fiskmjölet ska komma från ett hållbart certifierat fiske.
De KRAV-certifierade värphönsen ska också ha fri tillgång till grovfoder, något som ger hönsen en bra sysselsättning.
Bästa hälsningar,
Theodora
Jag undrar hur ni tycker att jag som konsument ska resonera när dessa krav leder till att ekolgiska ägg, som jag köpt i alla dessa år för att få i mig mat med mindre mängd kemikalier och ge hönorna en bättre tillvaro, istället innebär att jag, och hönorna, får i mig mer PFAS? Och hur är det möjligt att fiskmjöl från Östersjön kan certifieras som hållbart? Vad åt hönsen för 100 år sedan som gav dem rätt uträknad proteinhalt? Går det inte att använda det istället?
Vänlig hälsning,
Frustrerad Konsument
Ursäkta ett sent svar, här kommer ett långt!
Skillnaden nu och för 100 år sedan är att vi idag har högproducerande höns som lägger 1 ägg om dagen till skillnad från tidigare då hönsen levde på lite spannmål, hushållsrester och eget födosök i naturen. De högproducerande hönsen behöver också ett helt annat foder för att kunna producera dessa mängder av ägg till skillnad från för 100 år sedan så det är inte så enkelt som att gå tillbaka som det var förr.
För att dagens höns ska må bra och ha en fin fjäderdräkt behöver de ha viktiga aminosyror som de inte kan tillverka själva. I ekologisk produktion får man inte ge hönorna syntetisk framställda aminosyror utan de måste komma från naturligt ursprung. Fisk innehåller dessa aminosyror bland annat.
I Sverige är det förbjudet med fiskmjöl från Östersjön sedan 2016 i foder till höns pga höga halter av tungmetaller och pfas bland annat. Vidare arbetas det med kontrollprogram och Livsmedelsverket genomför provtagningar för att säkerställa att halterna av pfas mm inte överskrider fastställda gränsvärden. I januari 2023 infördes gränsvärden för hur mycket pfas som får finnas i livsmedel och däribland ägg. Ekologiska ägg i Sverige ligger under de gränsvärden som satts. Värt att tänka på är att de flesta får i sig PFAS från flera håll, främst via dricksvattnet, luften vi andas och en mängd andra livsmedel.
Du som konsument får välja efter eget tycke men att handla ekologisk mat är det som ger minst miljöpåverkan, högre biologisk mångfald, bättre djurvälfärd, minst tillsatser i maten och framför allt lägre nivåer av bekämpningsmedelsrester.
Hälsningar,
Om du söker efter ekologiskt hönsfoder på Google kommer du att få upp alternativ på foder. Vi på KRAV har tyvärr inget eget foder som jag kan tipsa om . Du kan också testa att titta på sidan https://www.fodertipset.se/. Hoppas du hittar något bra foder till dina höns!
Hälsningar,
Tack för dina utförliga svar.
"Ekologiska ägg i Sverige ligger under de gränsvärden som satts." Många konsumenter äter flera ägg om dagen och inte enstaka ägg i veckan, ligger man då under gränsen?
Och JA det är verkligen "värt att tänka på att de flesta får i sig PFAS från flera håll, främst via dricksvattnet, luften vi andas och en mängd andra livsmedel." Det är just därför vi måste minska konsumtionen där vi kan, såsom i våra ägg, för den akkumulerade effekten av allt vi får i oss är definitivt över den "rekommenderade gränsen" för enstaka livsmedel.
Jag vill även lyfta en fråga angående er syn på syntetiska aminosyror. Syntetiska aminosyror, som exempelvis metionin och lysin, framställs med hjälp av genetiskt modifierade E. coli-bakterier. Dessa bakterier används endast för att producera aminosyrorna och ingår inte i själva fodret. Viktigt att notera är att de syntetiska aminosyrorna som produceras på detta sätt är kemiskt identiska med de naturliga. Syntetiska aminosyror kan även framställas med naturliga bakteriestammar — genetisk modifiering används endast för att göra framställningen mer effektiv.
Värt att nämna är att tekniken har använts i över 50 år i livsmedelsindustrin, och dessutom så används den för att producera insulinet som miljontals diabetiker är beroende av för deras överlevnad. Med tanke på att användningen av fiskmjöl i ekologiskt foder kan leda till högre halter av PFAS och dioxiner i ägg, som ni själva har noterat, känns det inte som att syntetiska aminosyror skulle kunna vara ett bättre alternativ för både djurens hälsa och konsumenternas säkerhet? I synnerhet eftersom detta handlar om en bakterie som varken vi eller hönsen som producerar våra ägg konsumerar.
PFAS, dioxin och PCB i ekoägg - Eurofins Scientific
Insulin production - Genetic engineering (CCEA) - GCSE Biology (Single Science) Revision - CCEA - BBC Bitesize
Microbial production of amino acids and derived chemicals: Synthetic biology approaches to strain development - ScienceDirect
Vänliga hälsningar,
Marcus
Tack för dina frågor, här kommer svar!
Om man som konsument ligger under gränsvärdet för PFAS är det tyvärr svårt för oss på KRAV att svara på. Som du skriver så beror det på hur ens kost ser ut i stort och hur mycket PFAS dricksvattnet innehåller till exempel. Livsmedelsverket som är Sveriges expertmyndighet när det kommer till livsmedelssäkerhet har inte avrått från att konsumera ekologiska ägg. Bland annat skriver de så här i deras konsumentforum:
"Livsmedelsverket bedömer inte att man behöver vara orolig om man har ätit ekologiska ägg trots att de kan innehålla högre halter av miljögifterna dioxin, PCB och PFAS. Halterna är fortfarande låga. Ägg är bra livsmedel som bidrar med många näringsämnen. Om man väljer ekologiska livsmedel så minskar man spridningen av kemiska bekämpningsmedel i miljön."
Hela deras svar kan du hitta här Miljögifter i ekologiska ägg - Fråga oss - Livsmedelsverket
Det är självklart en viktig fråga för oss på KRAV att hitta ett alternativ till fiskmjöl i värphönsens foder, och något som vi aktivt jobbar med. Däremot är syntetiska aminosyror inte ett alternativ då EUs regler för ekologisk produktion hindrar att man får använda det. Vi måste därför titta på andra naturliga proteinkällor, så som protein från insekter eller vallfoder.
KRAV har tillsammans med andra aktörer (nu hösten 2024) sökt pengar för att fortsätta arbetet med att titta på alternativ till fiskmjöl. Arbetet fortskrider alltså just nu!
Bästa hälsningar,