Till senaste kommentaren

Vad är skillnaden på foder till KRAV-märkta höns och konventionella höns?

Hej!
Jag undrar vad skillnaden är mellan ekologiska höns föda och konventionella höns föda?
Tack!
Hanaa Mardene

Kommentarer

  • Hej Hanaa,

    Tack för din fråga!

    Foder till både konventionella och KRAV-certifierade värphöns består till största delen av spannmål. Fodret till de KRAV-certifierade värphönsen ska vara KRAV-certifierat, det vill säga odlat utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Till unga värphöns är det dock tillåtet med högst 5 procent konventionellt proteinfoder, om Jordbruksverket bekräftat att det är en brist.

    För att täcka värphönsens behov av essentiella aminosyror tillsätts syntetiska aminosyror i fodret till konventionella värphöns. Syntetiska aminosyror är inte tillåtet i ekologisk produktion då de bakteriestammar som används för framställningen är genmodifierade (GMO). I stället får de KRAV-certifierade värphönsen en mindre mängd fiskmjöl för att täcka sitt behov av essentiella aminosyror. Fiskmjölet ska komma från ett hållbart certifierat fiske.

    De KRAV-certifierade värphönsen ska också ha fri tillgång till grovfoder, något som ger hönsen en bra sysselsättning.

    Bästa hälsningar,
    Theodora
    Theodora
  • Hej!
    Jag undrar hur ni tycker att jag som konsument ska resonera när dessa krav leder till att ekolgiska ägg, som jag köpt i alla dessa år för att få i mig mat med mindre mängd kemikalier och ge hönorna en bättre tillvaro, istället innebär att jag, och hönorna, får i mig mer PFAS? Och hur är det möjligt att fiskmjöl från Östersjön kan certifieras som hållbart? Vad åt hönsen för 100 år sedan som gav dem rätt uträknad proteinhalt? Går det inte att använda det istället?


    Vänlig hälsning,
    Frustrerad Konsument
    Maria
  • Hej Maria,

    Ursäkta ett sent svar, här kommer ett långt!

    Skillnaden nu och för 100 år sedan är att vi idag har högproducerande höns som lägger 1 ägg om dagen till skillnad från tidigare då hönsen levde på lite spannmål, hushållsrester och eget födosök i naturen. De högproducerande hönsen behöver också ett helt annat foder för att kunna producera dessa mängder av ägg till skillnad från för 100 år sedan så det är inte så enkelt som att gå tillbaka som det var förr.

    För att dagens höns ska må bra och ha en fin fjäderdräkt behöver de ha viktiga aminosyror som de inte kan tillverka själva. I ekologisk produktion får man inte ge hönorna syntetisk framställda aminosyror utan de måste komma från naturligt ursprung. Fisk innehåller dessa aminosyror bland annat.

    I Sverige är det förbjudet med fiskmjöl från Östersjön sedan 2016 i foder till höns pga höga halter av tungmetaller och pfas bland annat. Vidare arbetas det med kontrollprogram och Livsmedelsverket genomför provtagningar för att säkerställa att halterna av pfas mm inte överskrider fastställda gränsvärden. I januari 2023 infördes gränsvärden för hur mycket pfas som får finnas i livsmedel och däribland ägg. Ekologiska ägg i Sverige ligger under de gränsvärden som satts. Värt att tänka på är att de flesta får i sig PFAS från flera håll, främst via dricksvattnet, luften vi andas och en mängd andra livsmedel.

    Du som konsument får välja efter eget tycke men att handla ekologisk mat är det som ger minst miljöpåverkan, högre biologisk mångfald, bättre djurvälfärd, minst tillsatser i maten och framför allt lägre nivåer av bekämpningsmedelsrester.

    Hälsningar,
    Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.