Vad är närproducerad mat?

Vad är egentligen närproducerad mat?
Är det mat från din egen kommun eller från Sverige eller bara några timmar bort?
Vem vet... Men vad tycker ni?

Kommentarer

  • Hej Wictor!

    Det finns ingen officiell definition av hur nära konsumenten maten ska vara producerad för att få kallas närproducerad. KRAV har inte heller någon egen definition av begreppet, men våra regler möjliggör för producenterna att skriva ut precis var i Sverige maten är producerad.

    Föreningen Livsmedelssverige på Lantbruksuniversitetet definierar närproducerat som ”mat som produceras, förädlas och konsumeras inom ett visst område där avsändaren framgår tydligt”. En ganska luddig beskrivning som lämnar till var och en att själv avgöra vad som är lokalt.

    Bondens Egen Marknad är en förening som bidragit starkt till att öka intresset för närproducerad mat. Där använder man regeln att maten ska komma från ett område inom en radie på 25 mil. Dessutom är marknaden till för bönder som själva producerat sina varor.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.