Märkning Ursprungsland

Kan jag märka en etikett innehållande EU-jordbrukslogga med ursprungsland Marocko med hänvisning till att huvudanläggningen ligger i Spanien?
Både Marocko, Spanien och vi har certifieringar klara för ekologiska produkter, införsel mm och är även KRAVcertifierade.

Kommentarer

 • Hej Monica!

  Nej, det kan du inte göra. Om råvaran kommer från ett land utanför EU ska det framgå i texten vid loggan. Du måste med andra ord ange icke-EU-jordbruk. Se utdrag ur reglerna:

  20.3.3 Angivande av produktionsplats
  Du ska direkt under kodnumret ange produktionsplatsen för de ingredienser av jordbruksursprung som ingår i produkten. Använd följande termer (EU):
  • ”EU-jordbruk” om jordbruksråvaran har producerats i EU.
  • ”Icke-EU-jordbruk” om jordbruksråvaran har producerats utanför EU.
  • ”EU/icke-EU-jordbruk” om en del av jordbruksråvarorna har producerats i EU och en del har producerats utanför EU.
  Du får byta ”EU” eller ”Icke-EU” mot ett specifikt land om alla de jordbruksråvaror som produkten består av har producerats i det landet. Ovan nämnda uppgifter, ”EU” eller ”Icke-EU”, ska ifråga om färg, bokstavsstorlek och typsnitt inte vara mer framträdande än produktens varubeteckning. (EU)

  Du kan läsa mer i våra regler, som du hittar här: https://www.krav.se/regler/kravs-regler-2019-2020/20-markning-och-marknadsforing/20-3-markning-med-eu-logotypen/#20-3-3-angivande-av-produktionsplats

  Hoppas det gav svar på din fråga. Hör av dig annars!

  Ellen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.