Kravmärkt jord toxoplasma

Hej
Jag undrar om krav-märkt grönsakjord kan innehålla toxoplasma?
Ida

Kommentarer

 • Hej Ida,


  Smittvägen av toxoplasma är ofta via otillräckligt uppvärmt kött eller annan kontaminerad föda såsom bär och sallad. Katter är värddjur och om katten bajsat i jorden så kan det finnas smitta, om katten är bärare av parasitens ägg det vill säga. Köpt jord på påse har en kontrollerad tillverkningsprocess av både själva innehållet och processen som sådan och att det skulle förekomma katter där är inte troligt. Det bästa är om du kontaktar leverantören av den grönsaksjord du är intresserad av och kollar med dem. Jord består av många olika komponenter och varierar mellan olika producenter.

  Mer info om toxoplasma finns på livsmedelsverkets hemsida:
  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/parasiter/toxoplasma


  Vänligen,
  Tora
  Kommunikatör
 • Hei! Vi er en gruppe mennesker i Molde i Norge som felles driver et økologisk grønnsaks og bærproduksjon. Mange av oss har kjøpt fra Coop Anglomark plantejord som er merekt kan brukes til økologisk/ekologisk dyrking. Men når vi leser produkbeskrivelsen så ser ddet ut som 90% er fra torv og 10% er gjødsel fra konvensjonell dyrking. Siden bruk av torv lett slipper fri CO2 gasser lurer vi på om dette kan godkjennes til økologisk dyrking.  Eller har vi misforstått produktbeskrivelsen? Takker for svar og er glad for KRAVs gode arbeid!  

  Reidar Andestad
 • Hej Reidar,
  Tack för din fråga och positiv kommentar om vårt arbete!
  Det som reglerar vilka råvaror som får användas i ekologisk produktion regleras av EU-förordningen för ekologisk produktion, och KRAV förhåller sig till den.

  När det gäller torv som våra KRAV-certifierade producenter använder, kommer den från redan tidigare dikade torvmarker med låga naturvärden. Denna mark läcker idag växthusgaser eftersom den är dikad, men markens yta efterbehandlas alltid när ny torv tas upp och ofta får den då ett högre naturvärde. Det är väldigt svårt att få tillstånd att öppna upp nya torvtäkter och den torv som används kommer som beskrivet ovan från redan sedan tidigare dikade torvmarker.

  Hoppas detta var svar på frågan.
  Hälsningar Freja
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.