Till senaste kommentaren

Kan KRAV-certifierat foder innehålla fiskmjöl?

Hej,
Hur kan odlad fisk, kyckling och ägg vara kravmärkta när de äter fiskpellets/mjöl? Östersjöströmmingen är akut hotad pga industritrålningen och ändå mals den ner till mjöl och pellets!
Mvh Micke
Micke

Kommentarer

 • Hej Micke,

  Ursäkta sent svar på din fråga!

  Så här är det. Om odlad fisk, kyckling och ägg ska KRAV-märkas behöver fodret till både fiskarna, kycklingarna och värphönsen innehålla fiskmjöl som kommer från hållbara bestånd, exempelvis MSC certifierade fiskbestånd.

  Så, fiskmjöl från akut hotade bestånd kan inte ges till KRAV-certifierade djur enligt våra regler. 

  Bästa hälsningar,
  Theodora
  Theodora
 • Det stämmer ju inte , ni använder ju fiskmjöl från östersjön , strömming som är akut hotade . Ni bör redovisa i detalj varifrån fiskmjölet kommer
  Håkan Pihl andersson
 • Hej!
  Får höns som lever på KRAV- märkt gård fiskmjöl? Varför? Även om fiskmjölet kommer från MSCmärkt fisk är det ju galet att hönsen ska äta fisk! Stämmer det?

  Eva
  Eva Sonered
 • Hej och tack för era frågor!

  Vi har mer information om PFAS och ägg här som ni gärna får läsa: https://konsumentforum.krav.se/org/krav/d/finns-det-pfas-i-ekologiska-agg/

  Det som regleras i EU-förordningen är att fisken ska komma från bestånd som är hållbart certifierade, och i Sverige är det Jordbruksverket som beslutar vilka certifieringar som är godkända (MSC, KRAV, Naturland och Marin Trust). Att fisken inte kommer från Östersjön är ett beslut branschen tagit i samband med att man upptäckte högre halter av dioxin 2016.

  Man kan höra av sig till foderföretagen som producerar fiskmjöl om man mer i detalj vill veta var fiskfoder kommer ifrån. 

   Bästa hälsningar,
  Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.