Får ingrediensen skrivas ut som ekologiskt när verksamheten inte är KRAV/EU-ekologisk certifierad?
Jag gör (mycket småskaligt) pasta på ekologiska ägg och ekologisk durumsikt från gotländska producenter. Jag har förstått det som att jag inte får skriva ut det på förpackningarna om jag inte KRAV/EU-ekologiskt certifierar min verksamhet. Stämmer det? Och i så fall varför.
Följ inlägget
0
följare
Svar på din fråga hittar du här: https://konsumentforum.krav.se/org/krav/d/ekologiska-ingredienser/
EU:s förordning om ekologisk produktion är lag i Sverige och reglerar hur ordet "ekologiskt" får användas. Eftersom du inte är KRAV-certifierad ska du som livsmedelsföretagare få hjälp från Livsmedelsverket med frågor om hur du får använda dig av ”ekologiskt”. Här kan du hitta information på deras hemsida: https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/produktion-av-livsmedel/kontroll-och-markning-av-ekologisk-mat.
KRAV är en hållbarhetsmärkning som grundar sig på ekologiskt enligt EU-förordningen, men har utöver det tuffare krav kring t.ex. djurvälfärd och bekämpningsmedel, samt krav kring socialt ansvar och klimat. Läs mer om att bli KRAV-certifierad här: https://www.krav.se/foretag/bli-krav-certifierad/
Vänliga,
Ellen