Till senaste kommentaren

Varför accepterar ni spannmålsfoder i kött- och mejeriproduktion?

Hej!

Vad jag förstår accepterar KRAV till stor del kött och mejeriproduktion med spannmålfoder (http://www.svd.se/ekomjolk-nyttigare-an-vanlig-...).

Jag är medveten om att ni säkerligen är medvetna om forskning etc. som jag nämner nedan men nämner det för att trycka på min poäng. Forskning har visat på den stora hälsonyttan av att äta kött och mejeriprodukter från gräsbetande kor. Detta då deras mage är anpassad för detta och därmed ökar det antiinflammatoriska omega 3 till skillnad från spannmålsätande kor som ger mejeriprodukter med högre halt av det inflammatoriska omega 6 (se t.ex.: http://www.svd.se/ekomjolk-rik-kalla-till-omega...). I USA är det sedan länge standard med skyltning om "grass fed" och hela avdelningar med grass fed-mat. I Sverige lyser detta med sin frånvaro fortfarande även om allt fler uppmärksammar det.
Detta medför att KRAV-märkningen blir lite irrelevant här. Jag köper mest kött från leverantörer (t.ex. gronagardar.se) eller utländskt kött.
Vad gäller smör är det ännu svårare att hitta svenskt. Fler och fler studier visar på nyttan av bra fetter (smör från gräsbetande kor, kokosolja och olivolja) trender med LCHF, Paleo etc ökar. En trend är det s.k. fettkaffet, Bulletproof coffee (https://www.youtube.com/watch?v=fEOJmBsLiMQ
), kaffe med smör från i.

Jag och många med mig har istället börjat handla irländskt smör på Lidl. Jag är tacksam för att det finns men samtidigt känner är tråkigt att det finns så dåligt med svenska alternativ. Hur ställer sig KRAV till detta?

Med vänlig hälsning,
Johannes Liss

Kommentarer

 • Hej!
  KRAVs regler syftar bland annat till att värna om natur, miljö och djur.

  Att äta mycket grovfoder är naturligt för idisslare. I KRAV-certifierad produktion finns därför en begränsning i hur mycket kraftfoder (t.ex. spannmål eller proteinfoder) som får ges, för att stimulera ett så högt grovfoderintag som möjligt.

  Samtidigt är det viktigt att utfodra på ett sätt så att alla djur får rätt näringsförsörjning. Under den period när mjölkkorna producerar mycket mjölk är därför exempelvis en viss andel kraftfoder nödvändig.

  Men nötkreatur för köttproduktion kan i många fall helt försörjas med bete och grovfoder, vilket också är vanligt inom KRAV-certifierad produktion.

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Hej!
  Betyder detta att KRAV-märkt kött inte garanterar gräsbete? Utan att djuren kan kan få spannmål och annat som sitt foder?

  Emelie
 • Hej Emelie!

  KRAV-märkt kött kommer från djur som måste få beta gräs. Det vanliga är att köttdjur och får nästan uteslutande enbart äter gräs under betesperioden och sedan grovfoder under vinterperioden.

  Utöver gräset på betet finns möjlighet för djurägaren att komplettera med så kallat kraftfoder. Kraftfoder är tillåtet eftersom vissa djur kan behöva extra näring. I till exempel mjölkproduktion används kraftfoder, men det finns begränsningar för hur mycket som får komplettera betet/grovfodret. Begränsningarna sker utifrån djurens behov vid olika ålder och produktionsnivå. Läs mer här: https://www.krav.se/regler/kravs-regler-2019-2020/5-djurhallning/5-3-far-och-getter/5-3-5-sjalvforsorjning-och-foder/(speciellt reglerna 5.3.5.2 och 5.3.5.3)

  Mvh /
  Kristin
  Konsumentinformatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.