Till senaste kommentaren

Varför accepterar KRAV spannmålsfoder i kött- och mejeriproduktion?

Hej!

Vad jag förstår accepterar KRAV till stor del kött och mejeriproduktion med spannmålfoder (http://www.svd.se/ekomjolk-nyttigare-an-vanlig-...).

Jag är medveten om att ni säkerligen är medvetna om forskning etc. som jag nämner nedan men nämner det för att trycka på min poäng. Forskning har visat på den stora hälsonyttan av att äta kött och mejeriprodukter från gräsbetande kor. Detta då deras mage är anpassad för detta och därmed ökar det antiinflammatoriska omega 3 till skillnad från spannmålsätande kor som ger mejeriprodukter med högre halt av det inflammatoriska omega 6 (se t.ex.: http://www.svd.se/ekomjolk-rik-kalla-till-omega...). I USA är det sedan länge standard med skyltning om "grass fed" och hela avdelningar med grass fed-mat. I Sverige lyser detta med sin frånvaro fortfarande även om allt fler uppmärksammar det.
Detta medför att KRAV-märkningen blir lite irrelevant här. Jag köper mest kött från leverantörer (t.ex. gronagardar.se) eller utländskt kött.
Vad gäller smör är det ännu svårare att hitta svenskt. Fler och fler studier visar på nyttan av bra fetter (smör från gräsbetande kor, kokosolja och olivolja) trender med LCHF, Paleo etc ökar. En trend är det s.k. fettkaffet, Bulletproof coffee (https://www.youtube.com/watch?v=fEOJmBsLiMQ
), kaffe med smör från i.

Jag och många med mig har istället börjat handla irländskt smör på Lidl. Jag är tacksam för att det finns men samtidigt känner är tråkigt att det finns så dåligt med svenska alternativ. Hur ställer sig KRAV till detta?

Med vänlig hälsning,
Johannes Liss

Kommentarer

 • Hej!
  KRAVs regler syftar bland annat till att värna om natur, miljö och djur.

  Att äta mycket grovfoder är naturligt för idisslare. I KRAV-certifierad produktion finns därför en begränsning i hur mycket kraftfoder (t.ex. spannmål eller proteinfoder) som får ges, för att stimulera ett så högt grovfoderintag som möjligt.

  Samtidigt är det viktigt att utfodra på ett sätt så att alla djur får rätt näringsförsörjning. Under den period när mjölkkorna producerar mycket mjölk är därför exempelvis en viss andel kraftfoder nödvändig.

  Men nötkreatur för köttproduktion kan i många fall helt försörjas med bete och grovfoder, vilket också är vanligt inom KRAV-certifierad produktion.

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Hej!
  Betyder detta att KRAV-märkt kött inte garanterar gräsbete? Utan att djuren kan kan få spannmål och annat som sitt foder?

  Emelie
 • Hej Emelie!

  KRAV-märkt kött kommer från djur som måste få beta gräs. Det vanliga är att köttdjur och får nästan uteslutande enbart äter gräs under betesperioden och sedan grovfoder under vinterperioden.

  Utöver gräset på betet finns möjlighet för djurägaren att komplettera med så kallat kraftfoder. Kraftfoder är tillåtet eftersom vissa djur kan behöva extra näring. I till exempel mjölkproduktion används kraftfoder, men det finns begränsningar för hur mycket som får komplettera betet/grovfodret. Begränsningarna sker utifrån djurens behov vid olika ålder och produktionsnivå. Läs mer här: https://www.krav.se/regler/kravs-regler-2019-2020/5-djurhallning/5-3-far-och-getter/5-3-5-sjalvforsorjning-och-foder/(speciellt reglerna 5.3.5.2 och 5.3.5.3)

  Mvh /
  Kristin
  Konsumentinformatör
 • Trots frågeställarens fråga har ni inte svarat på om ni strävar efteratt förse den svenska marknaden med ägg, mjölkprodukter och kött som är producerad med enbart gräs och klöver året runt. Jag ägnar mycket tid åt att köpa direkt från bönder som kommit längre än Krav och tillgodoser mitt intresse av mat som medicin och undvikande av folkhälsosjukdomar pga spannmål och fisk från Östersjön! Lika lite som jag vill äta t ex fisk från Östersjön och äta ägg som smakar fisk vill jag i nuläget tro att Krav är bättre än de som säljer ekologiska varor. Vad gör ni för att förbättra er märkning med den efterfrågan som finns och som forskning stödjer, för att konsumenterna ska få äta mat utan spannmål och annat sjukdomsalstrande med Krav som kvalitetsstämpel?
  Ulrika
 • Hej Ulrika!

  I konventionell uppfödning används ofta kraftfoder (säd, soja mm) och större givor är tillåtna än i ekologisk produktion. Jämfört med lagstiftningen för ekologiskt (EU-ekologiskt) har KRAV strängare regler för hur stor andel av fodret som ska komma från bete och grovfoder (klöver och gräs i form av till exempel hö eller ensilage). KRAV har dessutom skärpt reglerna så att nu endast 30 procent av fodret till slaktdjur av nöt får vara kraftfoder.

  Alla lantbrukare har inte möjlighet att utfodra med enbart grovfoder om djuren ska få rätt sammansättning på näring och må bra. Högmjölkande kor kräver mycket protein och det kan vara svårt att få tillräckligt bra kvalitet på bete, hö och ensilage (konserverat gräs) för att det ska räcka. Men det finns de som klarar det.
  Vårt råd när du köper kött är att du tittar efter KRAV-märkt kött från djur som är gräsuppfödda. Kombinationen finns till exempel hos Gröna Gårdar.

  Hoppas detta svarade på din fråga.

  Vänliga,
  Hanna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.