KRAV-märkning av blommor

Hej!

Jag undrar om det finns snittblommor eller krukväxter med KRAV-märkning? När jag googlat så ser jag att vissa butiker ibland haft kravmärkta tulpaner men det var främst inlägg som skrivits några år tillbaka. Väder mig därför direkt till er för att få uppdaterad info.

Kommentarer

 • Hej Klara!

  Ja, det finns KRAV-märkta snittblommor och krukväxter. Det finns många KRAV-märkta trädgårdsodlare som har ett brett sortiment av trädgårdsprodukter. Förutom grönsaker odlar de ofta sommarblommor på våren och en del odlar snittblommor på friland. Det kan även finnas några större producenter av krukväxter.

  Mitt bästa tips är att kontakta någon lokal KRAV-godkänd trädgårdsproducent och fråga dem. Ett annat tips är Bondens marknad, där säljs blommor på sommaren, men där är ju inte alla producenter ekologiska så det får en kolla på plats. Samma gäller REKO-ringar.

  Vänligen,
  Hanna
  Kommunikatör
 • Hej,
  Vilka regler gäller för krav-certifiering av snittblommor? Blir det samma som övriga växtslag på samma mark; grönsaker resp. sädesslag eller vall? Kan mark Krav-certifieras? Hur många års omställning gäller då - och måste den certifieringen vara kopplad till en specifik växtgrupp (som ovan).
  Lisa Ising
 • Hej Lisa,

  Det finns inga särskilda regler för KRAV-certifiering av snittblommor, utan det är samma regler som för annan KRAV-certifierad växtodling. Reglerna gäller bl.a. omställningstiden för befintliga odlingar som odlas konventionellt, växtföljden, jord och gödsling samt vilka växtförökningsmaterial (utsäde, lökar) som får användas. Dessutom måste alla KRAV certifierade företag uppfylla KRAV:s allmänna verksamhetsregler för att bl.a. minska klimatpåverkan.

  Omställningstiden för befintliga odlingar som odlas konventionellt är 2 år för ettåriga grödor och 3 år för buskar och träd.

  Läs mer om KRAV-märkt odling här
  https://www.krav.se/krav-markt/det-har-ar-krav/mest-hallbara-odlingen/

  Vänligen,
  Tora 


  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.