Varför tillåts karragenan?

Det finns tydligen karragenan (E407) i kravmärkta produkter. Ett ämne som inte rekommenderas i barnmat av WHO, kan orsaka IBS och tycks vara cancerogent. Tråkigt. För mig betyder det att jag kommer strunta i kravmärkningen (som jag tidigare försökt hålla mig till) och istället läsa innehållsförteckningar. Känns som ett svek.

Kommentarer

  • Hej Hans!

    Det stämmer att KRAV tillåter karragenan i produkter som är vegetabiliska eller mjölkbaserade.

    Att KRAV godkänner ett antal livsmedelstillsatser idag beror på att det ökar möjligheterna till KRAV-certifierad produktion, vilket leder till stora miljövinster, bland annat genom att förhindra att kemiska bekämpningsmedel sprids i vår natur.

    Men inga tillsatser godkänns utan en ordentlig genomgång av den vetenskap som finns på området. För att en tillsats ska kunna tillåtas i KRAV-märkta produkter krävs att den är nödvändig för att det ska vara möjligt med en produktion och distribution i större skala än hantverksmässig, att den inte består av eller innehåller naturfrämmande ämnen och inte skadar vår hälsa eller den yttre miljön.

    Följande information kan du hitta på vår hemsida, där vi även skriver om de övriga tillsatser som KRAV godkänner. (http://www.krav.se/tillsatser)
    E 407 karragenan
    Får enligt KRAVs regler användas bara för vegetabiliska och mjölkbaserade livsmedel
    Ursprung/Framställning: Naturprodukt, som framställs ur en rödalg, karragentång, som under lång tid ingått i kosthållet hos flera kustbefolkningar runt Nordatlanten. Den är gelbildande, vilket ger funktion som stabiliseringsmedel.
    Kända hälsorisker: Karragenan av god kvalitet ger inga kända hälsorisker. Karragenan av dålig kvalitet innehåller molekylkedjor av olika längd och de korta kedjorna har visat sig vara ohälsosamma/cancerframkallande i djurförsök. Hittills ingen konstaterad risk för människor. Nya studier väntas.
    Varför KRAV tillåter tillsatsen: Ökar möjligheterna till KRAV-certifierad produktion utan att sänka matkvalitet eller orsaka hälsorisker. (De fraktioner som är tillåtna som livsmedelstillsatser är inte farliga enligt Livsmedelsmyndigheterna).

    Om du tycker att något i KRAVs regelverk bör ändras kan du vara med och påverka. Läs mer om det här: http://www.krav.se/paverka-kravs-regler

  • Hej, låter märkligt, låter mest som att ni försvarar er med att "vi på KRAV godkänner tillsatser så att vi kan tjäna extra på det, så vi får in fler kunder", trots att det är riskabelt, och ytterst tveksamt hur ni skulle karragenanen kunna säkerställa kvalitén på den oekologiska karragen från gång till annan. Det finns ju bra alternativ utan kända hälsorisker, som inte nödvändigtvis gör slutprodukten dyrare, och det här är ju ingen nyhet för er, ni har ju i och med den här artikeln nedan haft mer än 17 år på er att vakna i den här frågan, se här:

    http://wwwc.aftonbladet.se/halsa/9904/24/krav1....

    Trist och illa, ni är intresserade av att ändra er inställning till tillsatsen?

  • Hej!
    Du hänvisar till en artikel från 1999. KRAVs regler har omvärderats och reviderats många gånger sedan dess. KRAV tar ständigt del av ny forskning och tar hänsyn till denna vid revideringen av reglerna.

    Det har visat sig att karragenan av god kvalitet inte ger några kända hälsorisker. Karragenan av dålig kvalitet däremot innehåller molekylkedjor av olika längd och de korta kedjorna har visat sig vara cancerframkallande i djurförsök. Men de fraktioner som är tillåtna som livsmedelstillsatser, dvs de av god kvalitet, är inte farliga enligt Livsmedelsmyndigheterna.

    Kajsa Onlineredaktör
  • HEJ! VARFÖR ÄR DET SÅ DÅLIGT UTBUD PÅ KRAVMÄRKTA KRYDDOR UTE I BUTIKERNA? NUFÖRTIDEN ÄR DE FLESTA EU-EKOLOGISKA!SAKNAR KRAVMÄRKT GURKMEJA BL.A DEN MAN BARA FÅ TAG PÅ PER POST.
  • Hej Lars!
    Till skillnad från EU-ekologiskt så ställer KRAV krav på socialt ansvar inom produktionen av kryddor. Det kan vara svårt att hitta kryddproducenter som uppfyller dessa krav. Av den anledning kan det bli mindre utbud av KRAV-märkta kryddor i butik men mer av EU-ekologiskt, som du säger.
    Vi hoppas verkligen att det blir ändring på detta till framtiden!
    Vänliga,
    Eleonora
    Ellen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.