Till senaste kommentaren

Kan man lita på kontrollen av KRAV-märkta produkter?

Kan man verkligen lita på att den KRAV-märkta produkten inte är besprutad? Eller att KRAV-märkt mjölk inte körs i samma tank som den vanliga mjölken?

Kommunikatör

Kommentarer

 • Hej!
  All KRAV-certifierad produktion kontrolleras. Kontrollen omfattar hela kedjan från lantbruket till förädlingen, ända in i förpackningen. Uppfylls inte KRAVs regler får produkten inte säljas som KRAV-märkt.

  Varje företag får minst ett besök per år av en revisor som kontrollerar att reglerna följs. Gårdar med djur som nyss blivit KRAV-certifierade besöks två gånger per år under de två första åren. På djurgårdar som varit KRAV-certifierade i mer än två år, görs ett extra kontrollbesök på 30 procent av gårdarna utifrån en riskvärdering. Samtliga slakterier får ett årligt extra kontrollbesök. Bland övriga kunder görs 10 procent extra kontrollbesök.

  Det är både anmälda och oanmälda kontrollbesök. De oanmälda kontrollerna fördelas dels enligt en riskbedömning och dels helt slumpmässigt.

  KRAV utför inte kontrollen själva utan det är fristående certifieringsorgan som utför KRAV-certifieringen.

  Här kan du läsa mer om kontrollen och hur fel upptäcks:
  https://www.krav.se/krav-markt/kontroll-av-krav-markt/ 

  Kajsa Onlineredaktör
 • Hej!

  Min fråga var -hur Ni kontrollerar dom kaffebönor som tex Löfbergs Lila tar hem från Brasilien?Jag läste artikel från Naturvårdsverket -finns på Facebook-om att Löfbergs Lila bla tar bönor från det kooperativet som endast har-0,25 % av 12000 odlare som har Ekoproduktion!

  Vad jag vill veta är-hur kollar Ni upp att deras kaffe som jag köper-står-KRAV-EKO-är riktigt.Jag hittar tyvärr inget om kaffe att läsa i era svar!?

 • Hej Sylvia,

  Varje odling kontrolleras av ett certifieringsorgan på plats. Vid godkänd produktion utfärdas ett certifikat på att odlingen brukas ekologiskt. De godkända certifikaten finns med i hela produktionskedjan så att de kan kontrolleras av den importör som tar in kaffet i Sverige men också av de svenska certifieringsorganen. Varje kaffeleverantör ska kunna visa upp giltiga certifikat för odlingen för att få använda KRAV-märket.

  Du kan läsa mer om KRAV-märkt kaffe här: https://www.krav.se/produkter/drycker/kaffe-och-te/ 

  och här: http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/defau...

 • Hej! Kan jag verkligen lita på att mjölkkor på Kravmärkta gårdar har det bra? Har sett programmet Uppdrag granskning och förstår hur fruktansvärt kor på vissa gårdar har det. Kan jag med gott samvete dricka kravmärkt mjölk?
 • Hej Gunilla,

  Ja, det kan du. I KRAV-märkt mjölkproduktion ställs särskilt höga krav på djurvälfärd och KRAV-märkningen innebär att gården kontrolleras extra noga. Under de två första åren som KRAV-certifierad får mjölkbonden minst två kontrollbesök per år från ett oberoende certifieringsorgan som kontrollerar att KRAVs regler följs. Därefter blir det minst ett kontrollbesök per år.

  Vänligen,
  Hanna
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.