Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kan man lita på kontrollen av KRAV-märkta produkter?

Kan man verkligen lita på att den KRAV-märkta produkten inte är besprutad? Eller att KRAV-märkt mjölk inte körs i samma tank som den vanliga mjölken?

Konsument Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!
  All KRAV-certifierad produktion kontrolleras. Kontrollen omfattar hela kedjan från lantbruket till förädlingen, ända in i förpackningen. Uppfylls inte KRAVs regler får produkten inte säljas som KRAV-märkt.

  Varje företag får minst ett besök per år av en revisor som kontrollerar att reglerna följs. Gårdar med djur som nyss blivit KRAV-certifierade besöks två gånger per år under de två första åren. På djurgårdar som varit KRAV-certifierade i mer än två år, görs ett extra kontrollbesök på 30 procent av gårdarna utifrån en riskvärdering. Samtliga slakterier får ett årligt extra kontrollbesök. Bland övriga kunder görs 10 procent extra kontrollbesök.

  Det är både anmälda och oanmälda kontrollbesök. De oanmälda kontrollerna fördelas dels enligt en riskbedömning och dels helt slumpmässigt.

  KRAV utför inte kontrollen själva utan det är fristående certifieringsorgan som utför KRAV-certifieringen.

  Här kan du läsa mer om kontrollen och hur fel upptäcks:
  http://www.krav.se/fakta-om-kontrollen

  Och här kan du läsa mer om kontroll på mejeri, att KRAV-märkt och konventionell mjölk inte blandas:
  http://www.krav.se/kontroll-pa-mejeri

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Hej!

  Min fråga var -hur Ni kontrollerar dom kaffebönor som tex Löfbergs Lila tar hem från Brasilien?Jag läste artikel från Naturvårdsverket -finns på Facebook-om att Löfbergs Lila bla tar bönor från det kooperativet som endast har-0,25 % av 12000 odlare som har Ekoproduktion!

  Vad jag vill veta är-hur kollar Ni upp att deras kaffe som jag köper-står-KRAV-EKO-är riktigt.Jag hittar tyvärr inget om kaffe att läsa i era svar!?

 • Hej Sylvia,

  Varje odling kontrolleras av ett certifieringsorgan på plats. Vid godkänd produktion utfärdas ett certifikat på att odlingen brukas ekologiskt. De godkända certifikaten finns med i hela produktionskedjan så att de kan kontrolleras av den importör som tar in kaffet i Sverige men också av de svenska certifieringsorganen. Varje kaffeleverantör ska kunna visa upp giltiga certifikat för odlingen för att få använda KRAV-märket.

  Du kan läsa mer om KRAV-märkt kaffe här: http://www.krav.se/krav-markt-kaffe

  och här: http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/defau...

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.