Till senaste kommentaren

Kalvar från mjölkkor till köttproduktion

Hej!
Jag köper nästan bara KRAV-märkt mjölk och mjölkprodukter för att jag tycker om deras kvalitet och tror på vikten av ekologisk odling och djurhållning. Jag äter mest vegetarisk mat och kom på en ny tankebana nyligen när jag läste en artikel i en tysk tidning för ekologisk mat (Schrot und Korn) om hur mjölkproduktion och köttkonsumtion hänger ihop (https://schrotundkorn.de/essen/bruderkaelber-jung-maennlich-ueberfluessig).
Jag kom på att undra vad som händer med kalvarna som föds av korna som producerar KRAV-märkt mjölk. I den artikeln skrevs det om en initiativ av bönder i Tyskland som bland annat spårar köttet som kommer från dessa kalvar. Jag önskar att Sverige också skulle utveckla ett sånt system så att jag som konsument skulle kunna köpa kött som hänger ihop med och kompenserar mitt intag av mjölkprodukter, istället för att köpa kött av djur som födds bara för köttproduktion. Jag undrar vad ni vet om det och vad som görs i dagsläget från KRAV-bundna bönder angående det ämnet.

Jag tackar i förväg för informationerna!
Lou Paquin

Kommentarer

 • Hej Lou,
  Tack för din fråga och engagemang!

  I Sverige hänger mjölkproduktion och nötköttsproduktion tätt ihop där ungefär 60% av det nötköttet vi äter kommer från mjölkproduktionen. Inom KRAV-märkt mjölkproduktion är det tyvärr en stor del av kalvarna som går till konventionell uppfödning eftersom betalningsviljan för KRAV-märkt kött är låg.
  Din idé om spårbarhet är intressant och något vi tar med oss i vårt arbete!

  Vänliga,
  Ellen
  Kommunikatör
 • Hej Ellen!

  Tack för ditt svar.
  Jag blir glad att veta att ändå så mycket procent av nötköttet kommer från mjölkproduktionen. Samtidigt tycker jag att det är synd att de flesta kalvar från mjölkkor hamnar i konventionell uppfödning.
  Har du en idé hur man kan påverka att KRAV-märkt kötts betalningsvilja högs? Hjälper det att, till exempel, köpa ofta KRAV-märkt kött, för att bevisa marknaden att det finns ett intresse för det köttet?
  Lou Paquin
 • Hej Lou!

  Att köpa KRAV-märkt kött samt efterfråga KRAV-märkt kött i butiker som inte erbjuder det är ett utmärkt sätt att påverka marknaden.

  Vänlig hälsning,
  Sanna
  Sanna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.