Till senaste kommentaren

Vilken internationell omfattning har KRAV?

Vilken internationell omfattning har KRAV?

Kommentarer

  • Hej Ina, du har ställt en fråga som har många möjliga svar. Här är några tänkbara:

    Mer än hälften av den ekologiska och KRAV-märkta maten som säljs i Sverige kommer från andra länder. Importerade produkter omfattas ofta av vissa tilläggs-regler, till exempel om skyddsvärd natur och arbetsvillkor. Det finns också vissa undantag i reglerna för importerade produkter, till exempel tillåts bekämpningsmedlet koppar i vinodlingar, men det får inte användas i Sverige.

    Ekologisk produktion bidrar också till FNs 17 globala mål för hållbarhet, även kallade Agenda 2030. Mål 12 och 15 är extra prioriterade för KRAV. De handlar om att främja hållbara produktions- och konsumtionsmönster samt skydda, återställa och främja ett hållbart utnyttjande av landbaserade ekosystem.

    KRAV har alltid engagerat sig i internationella eko-frågor, dels genom organisationen IFOAM Organics International, en paraplyorganisation för den globala ekorörelsen, men också genom att försöka påverka EU:s regler för ekologisk produktion. Det görs främst genom organisationen IFOAM EU.

    Till sist: För KRAV är det viktigast hur maten produceras, inte var. Ekologiskt jordbruk är en del av lösningen på vår tids miljö- och klimatproblem och därför är ett internationellt perspektiv och samarbete avgörande.

    Hoppas du fick svar på din fråga, om inte är det bara att du hör av dig igen.
    Mvh /
    Kristin
    Konsumentinformatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.