Till senaste kommentaren

Får det finnas skadeinsekter i KRAV-märkta grönsaker i butik?

Hej!
Jag undrar vad som gäller kring odling och försäljning av ekologiska grönsaker och skadedjur.
Ofta när man köper eko-grönsaker i affären så får man med både det ena och det andra. Ägg och larver i broccoli och massor av bladlöss i isbergssallaten.

Är detta acceptabelt? Finns det regler kring detta som man som odlare ska följa? Och får man skicka iväg sin produkt trots att det är insekter i den?

Skiljer sig isf dessa regler mellan de olika märkningarna (eko, krav osv) och har de olika länderna olika regler kring vad som är acceptabelt?

Kommentarer

 • Hej!
  På ett sätt kan exempelvis bladlöss på den ekologiska salladen ses som ett bevis på att den inte är besprutad med syntetiska kemiska bekämpningsmedel.

  Om du får produkter som är uppenbart angripna kan du naturligtvis gå tillbaka till butiken och reklamera.

  Annars är det naturligt att det förekommer enstaka insekter på ekologiskt frukt och grönt. Skölj med kallt vatten för att få bort dessa.
  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Skulle ha blomkål tillsammans med kyckling i ugn idag,men tappade aptiten när jag såg de här gröna krypen. Vågade inte titta längre in utan allt åkte i soporna! Vad kan det vara för kryp?
  Maarit Salminen
 • Hej Maarit!

  Jag skulle rekommendera att du kontaktar Everfresh som packat produkten, och som därmed borde veta mer om den. Alternativt en skadedjurstekniker på något bolag som arbetar med skadedjur, såsom Nomor eller Anticimex.

  Man kan också se de levande organismerna på blomkålen som något positivt, eftersom den då kanske inte är besprutad med en massa otrevligheter. Hade blomkålen varit KRAV-märkt hade vi med säkerhet vetat att den inte är det. Hoppas detta var till någon hjälp!

  Trevlig dag,
  Hanna
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.