Till senaste kommentaren

Hur säkerställer KRAV att importerad honung uppfyller kriterier?

Hej, hur säkerställer ni att den honung som Ica eco säljer uppfyller Krav-märkt kriterier som kommer från Brasilien, Bulgarien och Rumänien?

Emma F

Kommentarer

  • Hej Emma!

    Ber om ursäkt för dröjt svar.

    Råvaror och livsmedel som importeras till Sverige och ska KRAV-märkas, måste vara certifierade i landet där de odlas. Revisorn i Sverige vill se två typer av dokument: dels ett certifikat som visar att varorna uppfyller EU:s krav på ekologisk produktion, dels dokumentation om att KRAVs tilläggskrav på till exempel bra arbetsvillkor och god djurvälfärd har uppfyllts.

    Här kan du läsa mer om KRAVs regler för importerar produkter och råvaror: https://regler.krav.se/unit/krav-chapter/2839c95d-df56-4f97-b3e2-4495fc88943f;jsessionid=5888C75EF8EBB30489404B3880031634

    Här finns specifika regler för certifieringsorganen: https://regler.krav.se/unit/krav-chapter/b68076a2-f4bd-42a5-8980-d733b41d0190

    Vänliga,
    Ellen
    Kommunikatör
  • Är Krav-produkter, såsom den ekologiska honung som säljs på ICA, i själva verket blomsterhonung eller honung som framställts av bearbetat socker?
    Axel
  • Hej Axel,

    KRAV-märkt honung består enbart av blomhonung, nektarhonung eller bladhonung - beroende på ursprung. Socker får inte tillsättas i KRAV-märkt honung.

    Bara den produkt som inte har några tillsatser, t ex fruktsocker eller smakämnen, får kallas för honung. För att få kallas honung så ska 100 % komma från blommornas nektar eller från honungsdagg.

    Honung får inte heller ha värmts upp. Om det har värmts upp måste det heta ”bagerihonung”. Dessa regler gäller för all honung, oavsett om den är KRAV-märkt eller konventionell.

    Hälsningar,
    Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.