Hur ska jag kunna lita på KRAV?

Efter SVT Uppdrag Gransknings reportage serie under 2021 kring KRAV, så undrar jag hur jag någonsin ska kunna lita på KRAV-certifiering och KRAV-märkning igen. Som konsument och djurvän väljer jag oftast KRAV-märkta produkter i affären får jag har trott att det är bäst för djuren och miljön. Men efter att ha tittat på SVTs granskning så känner jag mig bara oerhört besviken och rent av äcklad av att djur får behandlas som de gör trots den påstådda KRAV-märkningen. Hur ska jag som konsument återfå förtroendet för KRAV? Jag har hittills varit glad över att kunna välja KRAV-märkta produkter till mig och mina barn, och jag försöker lära mina barn vikten av att välja schyssta livsmedel.

Jag tycker att ni på KRAV måste förbättra ert arbete med certifiering och tillsyn. Sluta att gömma er bakom fina ord, regelböcker och tillrättalagda bilder. Det är upp till bevis att ni verkligen står upp får djurens rätt och välfärd. Som den stora aktör ni är så spelar ni dessutom en otroligt viktig roll i den offentliga debatten och kunskapsspridningen. Jag ber er att ta ert ansvar och stå upp för det ni säger representera.
Sylvia Jandér

Kommentarer

  • Hej Sylvia!  

    Vi förstår att du blev upprörd efter att ha sett UG:s program. Vi tycker också att det var hemskt att se de misskötta djuren. Varje misskött djur är allvarligt och något som inte borde få förekomma, vi strävar därför ständigt efter att det inte ska ske och fånga upp eventuella avvikelser i ett så tidigt skede som möjligt.

    KRAV-certifierade gårdar med djurhållning kontrolleras av ackrediterade och oberoende certifieringsföretag så ofta som en till två gånger per år, vilket kan jämföras med de planerade offentliga kontroller av djurskyddet som Länsstyrelserna genomför ungefär vart tionde år. Meningen med KRAVs täta kontroller är att verifiera att reglerna följs, att gårdarna hela tiden ska bli bättre, och att avvikelser ska fångas upp och korrigeras tidigt och förebyggas.

    KRAV-märkt mat är därmed den mest kontrollerade maten. Den kontrolleras både av offentlig kontroll och KRAV-kontroll vilket gör att det är större chans att eventuella missförhållanden upptäcks. Kontrollsystem kan dock alltid förbättras och vi ser mycket allvarligt på det som hänt och kommer självklart gå till botten med hur vi kan göra förbättringar framåt. I KRAVs löpande förbättringsarbete undersöker vi nu bland annat möjligheten att få informationen från den offentliga kontrollen per automatik. Här kan du följa KRAVs arbete: https://www.krav.se/aktuellt/uppdrag-granskning/#nu

    Djur ska naturligtvis inte fara illa, det är grunden i KRAVs regler. KRAV-certifierade lantbrukare är överlag väldigt måna om sina djur och de absolut flesta, 99,5 % uppfyller våra mycket tuffa regler. Endast 0,5 procent av alla 2 300 aktiva KRAV-certifierade djurgårdar har de tre senaste åren fått ett föreläggande från den offentliga kontrollen.

    Jag hoppas att du fortsätter följa vårt arbete och att vi kan vinna tillbaka ditt förtroende som konsument.

    Med vänliga hälsningar,
    Ellen


    Kommunikatör
  • Hej Kära krav!

    Har hört ett rykte att korna matas med soja även kravmärkt! Snälla dementera detta! Soja är ju till största delen GMO ,
    Vad korna äter skulle inte räknas med, stämmer det?    Wapnö mejeriprodukter  verkar vara 100 % ok   men Skåne mej , coop ,Ica  och Arla hur står det till där?
    Mikael Liljeqvist
  • Hej Mikael,

    På en KRAV-certifierad mjölkgård är fodret till 60% (2024 höjs det till 70%) producerat på den egna gården. Allt foder som är av jordbruksursprung måste vara KRAV-certifierat och det gäller även det som köps in. Det kan vara kraftfoder till exempel. Enligt KRAVs regler är det inte tillåtet att använda genetisk modifierade organismer (GMO) eller produkter som framställts av eller med GMO. Det gäller allt från det korna äter, utsäde, vad man gödslar marken med, vad som används i livsmedelproduktionen.

    Hälsningar Theodora
    Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.