Till senaste kommentaren

Hur kan man sälja KRAV-odlad lingonsylt?

Hur kan man märka lingonsylt med kravodlat den växer väl i skogen?
anna-may raberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Anna-May!
  Ja, även bär som växer i skogen kan KRAV-märkas.

  För det första måste företaget som hanterar bären och säljer dem vara KRAV-certifierat. Dessutom ska området där bären plockas vara KRAV-godkänt. Området ska anmälas till certifieringsorganet, som ska godkänna området för plockning.

  Att ett område är KRAV-godkänt innebär att marken inte får ha konstgödslats och besprutats de senaste tre åren. Ingen plockning är tillåten på hyggen de tre närmaste åren efter trädplantering, eftersom skogsplantorna ofta är behandlade med kemiska medel. Området får heller inte ligga för nära trafikerad väg eller annan föroreningskälla. Dessutom ska cesiumhalten i marken kontrolleras och får inte överstiga de gränsvärden KRAV har satt upp.

  För det andra måste även plockarnas arbetsvillkor kontrolleras. Det innebär att certifieringsföretaget vid kontrollen även kontrollerar plockarnas villkor. De ska ha bra boende, information på sitt språk och kollektivavtalsenlig lön bland annat.

  För det tredje måste alla ingredienser i en förädlad produkt, till exempel KRAV-märkt lingonsylt, vara producerade enligt KRAVs regler och inga onödiga tillsatser har använts.

  Läs mer i våra regler om vildväxande produktion: https://www.krav.se/regler/kravs-regler-2019-2020/8-vildvaxande-produktion/

  Mvh/
  Kristin

  Konsumentinformatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.