Hur är kycklingarnas första dag?

Idag fick jag information om en rapport om hur kycklingar som ska bli hönor som lägger ägg har det under sitt första dygn.
Det lät inte alls bra.
Att tuppkycklingarna rensas ut direkt kände jag till och det är egentligen inga konstigheter, då de inte kan lägga ägg. Däremot känns det ju oekonomiskt, då de borde kunna bli kycklingar till kött istället. Men det har jag egentligen inte så mycket synpunkter på. Vad jag däremot reagerade på var hur hönskycklingarna har det. Stressigt, bullrigt och så får de varken äta eller dricka under sitt första dygn. Det lät verkligen inte bra. Startar Kravhönornas liv på samma sätt?

Kommentarer

  • Hej Petra!

    Vi förstår att du är bekymrad. Även inom den ekologiska produktionen som är förhållandevis ny finns fortfarande utmaningar, men utvecklas ständigt för att få allt på plats. Eko utgör än så länge en liten andel av marknaden vilket innebär att den kan vara beroende av konventionell produktion i vissa led, mer eller mindre i vissa branscher. Unghönsproduktionen och föräldradjur till unghönsen för värphöns är ett sådant exempel. Det är fortfarande från konventionell produktion som djuren som blir våra KRAV-höns kommer.

    Som det ser ut idag så transporteras kycklingarna första dagen för att komma till sina uppväxtstallar så fort som möjligt. De första 1-2 dygnen lever kycklingen på näringen från gulesäcken som dragits in och behöver därför ingen mat. Så tiden för transport fram till unghönsstallet är optimerad för att kycklingarna ska klara sig bra. Det finns dock risker med dagens hantering eftersom alla kycklingar inte kläcks samtidigt. Därmed kan några behöva vänta längre än andra på vatten och foder. Studier har visat att vatten och foder tidigt är en förutsättning för god start, så här finns en del att göra!

    Arbetet är igång med att fasa ut denna produktion för att den ska bli ekologisk hela vägen. Från 2021 så ska unghönsen, från senast 3 dagar gamla födas upp på ekologiska gårdar och enligt ekologiska regler. Och från 2026 ska föräldradjuren (och därmed kläckerier) också vara ekologiska.

    Det som kan vara bra att veta som konsument är att det tar tid för en produktion att gå från nisch till etablerad och förbättringar sker hela tiden. Men det finns utmaningar. Till att börja med måste produktionen kunna bära sig ekonomiskt och få praktiska förutsättningar för att kunna utvecklas. Det är därför viktigt att stödja en produktion med visioner och mål för en mer hållbar produktion vad gäller djurvälfärd och en värld med mindre naturfrämmande bekämpningsmedel och mindre miljöförstöring. På ekologisk kycklingproduktion till matfågel tex så har man redan kommit längre i Sverige! Föräldradjuren är redan idag ekologiska och äggen transporteras flera dagar innan kläckning och kläcks direkt i samma stall som kycklingarna sedan växer upp i hela livet. På detta sätt undviker man också problem med hög ljudfrekvens i kläckeri och transport. Så vi är på väg! Tillsammans kan vi driva utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel.
    Ellen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.