Till senaste kommentaren

Varifrån kommer fisken i fodret till KRAV-märkta höns?

Stämmer det att hönorna som lägger krav-märkta ägg får foder som består av fisk från Östersjön?
Kerstin Bengtsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Kerstin!

  Nej, det finns inte fisk från Östersjön i det KRAV-märkta hönsfodret.

  Mycket av fiskfodret som hönsen och/eller kycklingarna får är gjort av restprodukter från fiskindustrin och tillåtet i ekologisk produktion. Enligt EU och KRAVs regler ska fiskråvaran komma från hållbart fiske. KRAV har till skillnad från EU-förordningen definierat vad detta innebär.

  Hållbart fiske enligt KRAVs regler innebär att fiskråvaran måste följa råden från Internationella Havsforskningsrådet ICES och vara baserade på vetenskapliga bedömningar om vad som är fiske av hållbara bestånd, såsom exempelvis MSC-certifierat. Att detta har följts i ledet bakåt ska foderföretagen kunna visa upp vid KRAV-revision.

  Dessutom är fiskråvaran i KRAV-märkt foder spårbar. Det finns huvudsakligen ett företag, FF Skagen (https://ffskagen.dk/produkter/fiskemel), som är råvaruleverantör av fiskmjöl till bland annat svenska fodertillverkare. Det är mycket seriöst, har flera certifieringar av kvalitet och miljöstandarder. Det har bland annat fiskmjöl som är certifierat enligt Naturlands regler. Naturland är en tysk ekologisk organisation motsvarande KRAV.

  För foderföretagen såsom alla andra KRAV-certifierade företag gäller att kontroll görs årligen. Om fel har skett ska avvikelser upprättas och åtgärder genomföras för att åtgärda dess.

  Hoppas detta svarade på din fråga.

  Vänligen,
  Hanna
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.