Till senaste kommentaren

Hur ser KRAV-certifierad kycklinguppfödning ut?

Får hankycklingar leva i krav-uppfödning?

Kommentarer

 • Hej Mia!
  Idag finns inte några äggkläckningsföretag med ekologisk produktion och därmed är inte äggkläckningen reglerad i KRAVs regler. Det är alltså dagsgamla konventionella kycklingar som KRAV-certifierade producenter köper in. Dessa dygnsgamla kycklingar föds sedan upp enligt KRAVs regler.

  I matkycklingsproduktionen föds både hanar och honor. I äggproduktionen så tas däremot tuppkycklingar bort. Läs mer om det här: https://konsumentforum.krav.se/org/krav/d/vad-hander-med-tuppkycklingar/

  Idag är inte föräldradjuren, äggkläckningen, eller unghönsen KRAV-certifierade i äggproduktionen. Men arbetet är igång med att uppfödningen ska bli ekologisk hela vägen. Det är sådant som kommer ändras stegvis med nya förordningen. Enligt planen ska unghönsen vara ekologiska/KRAV från år 2021. Från 2026 ska även föräldradjuren vara ekologiska och därmed hamnar även äggkläckningen under ekologisk produktion.

  KRAV arbetar med att driva utvecklingen av hållbara livsmedel och därför pågår ständiga förbättringar hela tiden, men det finns fortfarande många utmaningar att jobba med inom ekologisk produktion. Vissa branscher är förhållandevis nya inom ekologiskt och då krävs det stegvisa förändringar eftersom det är svårt att lägga om allt på en gång i hela livsmedelskedjan. Kycklinguppfödning ett exempel på detta. Men KRAV-märkt produktion är i ständig utveckling, på väg mot visionen om att all livsmedelsproduktion ska vara ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart.

  Hoppas att jag tolkat din fråga rätt. Hör av dig annars!
  Ellen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.