grisslakt

!"Att använda koldioxid som det görs idag, exempelvis vid bedövning av grisar, är inte helt optimalt. Forskning visar att djuren kan uppleva obehag av gasen. När det i framtiden finns bättre gasbedövningsalternativ än koldioxid i höga koncentrationer ska dessa användas."

'Kommer krav att fortsätta samarbeta med slakterier som bedlövar grisar med koldioxid? Minuppfattning är att Krav i så fall står bakom uppenbart oetisk djurhållning. Omöjligt för min familj att handla kravprodukter i så fall.

Mvh

Mikael
Mikael Persson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Mikael,

  Tack för din fråga.

  I dagsläget finns det inget bättre alternativ vid bedövning av grisar i grupp. Bedövning med koldioxid möjliggör att grisarna hanteras lugnt i grupp på slakteriet. Grisar som skiljs från sin välbekanta grupp för att bli bedövade enskilt blir mycket stressade. Nackdelen är att grisarna upplever obehag innan bedövningen verkar, och KRAV vill därför gärna se att mer skonsamma metoder utvecklas. Vi följer aktivt utvecklingen på området.

  Enligt forskaren Lotta Berg på SLU har alla bedövningsmetoder djurskyddsmässiga för- och nackdelar. När exempelvis bultpistol eller elektrisk bedövning ska användas måste grisarna skiljas från gruppen, vilket är väldigt stressande för flockdjur.

  Som jag skrev tidigare följer vi på KRAV forskningen inom området och hoppas att det går att hitta ett bättre bedövningsalternativ inom en snar framtid. Du kan läsa mer om detta i den här tråden:
  https://konsumentforum.krav.se/org/krav/d/hur-slaktas-krav-certifierade-djur/

  Vänligen,
  Hanna
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.