Till senaste kommentaren

Hur ställer sig KRAV till informationen i dokumentären "Seaspiracy"?

Hur ställer ni er till informationen som uppdagats i samband med den nysläppte dokumentären "Seaspiracy"? Anser ni fortfarande att den kravmärkta fisken är hållbar?
Maja

Kommentarer

  • Hej Maja.

    Dokumentären Seaspiracy tar upp flera frågor som rör världens hav och det är bra att mer uppmärksamhet ägnas åt problem med överfiske, plast i havet och det oacceptabla med slavarbete och illegalt fiske. Tyvärr skildrar inte dokumentären MSC:s arbete på ett trovärdigt sätt. Läs gärna mer här. KRAV gör inte längre några egna beståndsbedömningar utan utgår helt från MSC-godkända fisken. Ett KRAV-certifierat fartyg som ingår i ett MSC-certifierat fiske får således KRAV-märka fisk från MSC-certifierade fisken. Anledningen till att KRAV grundar certifieringen för vildfångad fisk på MSCs beståndsbedömningar är att de är mycket omfattande, transparenta och att de gör en grundlig uppföljning och utvärdering av sina certifierade fisken.

    Däremot tillämpas endast KRAVs regler för fiske i Nordostatlanten och Östersjön samt i nordiska sötvatten. MSC-certifierade fisken i andra områden än dessa kan därför inte vara grund för en KRAV-certifiering.

    Utöver att fisket ska ske på hållbara bestånd, med fiskeförvaltning enligt MSCs regler, så har KRAV ytterligare ett stort antal regler. På fartygen granskar certifieringsorganen fångstmetoder, fiskvälfärd och spårbarhet. Användningen av kemikalier och bränsleförbrukning regleras, och fångstredskap ska vara märkta och uttjänta ska tas om hand. Utöver de tekniska reglerna för fartyg så har KRAV ytterligare regler kring hälsa, som reglerar vilken fisk som får KRAV-märkas, och socialt ansvar. Läs gärna med om KRAV-märkt fiske här: https://www.krav.se/produkter/fisk-och-skaldjur/.


    Kommunikatör
  • Anders Svensson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.