Till senaste kommentaren

Finns det KRAV-bönder som är dömda för djurplågeri?

Kan en lantbrukare som blir dömd för djurplågeri och samtidigt behålla sin KRAV-certifiering?

Kommentarer

 • Enligt KRAVs regelverk kan en bonde inte vara dömd för djurplågeri och samtidigt behålla sitt KRAV-certifikat. Om domen gäller ett enskilt fall så blir certifikatet oftast tillbakadraget eller lantbrukaren stängs av. Om det inte handlar om systematiska brister i djurhållningen så kan lantbrukaren återfå KRAV-certifieringen efter ny bedömning.

  Kommunikatör
 • Fast enligt svts dokumentär så var det flertal bönder som behåller sina krav certifikat trotts grov misskötsel av sina djur. tilliten till er är = 0. Ta ansvar och stå för det ni säger det är uppenbart att ni inte har koll överhuvudtaget. Ni påstår att ni inte fått veta de specifika fallen innan inspelningen vilket är ett skämt i mina öron, om något bör ni ju ha stenkoll på alla fall då ni har så strikta kontroller och regler som ni själva påstår.  Upp till bevis
 • Innan intervjun fick vi inte veta vilka gårdar det handlade om och då var det svårt att kolla upp vad kontrollerna i KRAV-certifieringen visade. Senare kunde vi konstatera att Uppdrag Granskning visar flera gårdar där de inte ger hela bilden, eller där de inte har tagit till sig den information som KRAV har givit om vad som har hänt på gårdarna. Djuren i maskinhallen var till exempel inte KRAV-certifierade.

  Kontrollföretagen har fångat bristerna. I fall där lantbrukare inte levt upp till KRAVs regelverk, har KRAV-certifikaten dragits tillbaka eller lantbrukaren blivit avstängd. Vi kan dock konstatera att det finns enstaka fall där kontrollföretaget inte alltid fått kännedom om enskilda händelser kopplade till en gård.
  Här kan du läsa om gårdarna. https://www.krav.se/aktuellt/uppdrag-granskning/#gardar

  Kommunikatör
 • Vare sig ett djur är ”kravmärkt” eller ej så ska väl det inte betyda att man kan behandla djuren dålig och med noll respekt. Det är vidrigt att djur behandlas på det här viset

  Köttätare eller ej jag hoppas så många som möjligt slutar köpa kött och framför allt era produkter. 

  Att ni inte fått veta vilka gårdar det handlar om är väl helt naturligt det är ju det uppdrag granskning gör, dom granskar företag för att se om man verkligen sköter sig. Det ska inte spela någon som helst roll om ni inte fått veta innan det är bara beklagligt att ni har så dålig koll när ni påstår motsatsen. Gick i tron om att Ni hade stenkoll på era gårdar och man kan inte prata bort faktumet att ni ej har det.

  Min tillit till krav är obefintlig.

 • Hej David. Vi håller med om att varje misskött djur är allvarligt och vi strävar ständigt efter att kunna fånga in och uppmärksamma detta i ett så tidigt skede som möjligt. Faktum är att KRAV-certifieringen är det bästa vi har för att motverka just detta. KRAV har Sveriges tuffaste regler avseende djurvälfärd som omfattar djurskyddslagarna, men dessutom går längre på flera områden.

  KRAV-certifierade gårdar med djurhållning kontrolleras av ackrediterade och oberoende certifieringsföretag så ofta som en till två gånger per år, vilket kan jämföras med de planerade offentliga kontroller avdjurskyddet som Länsstyrelserna genomför ungefär vart tionde år. Meningen med KRAVs täta kontroller är att verifiera att reglerna följs, att gårdarna hela tiden ska bli bättre, och att avvikelser ska fångas upp och korrigeras tidigt och förebyggas.

  Jag hoppas att du fortsätter följa vårt arbete och att vi kan vinna tillbaka ditt förtroende som konsument.

  Vänligen,
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.