Får och Get, Halloumi.

Hejsan,

Är ett fan av Krav och handlar nästa bara detta. Har sett er Halloumi kampanj, och börjar där tvivla något på trovärdigheten. Halloumi innehåller ju även får och get mjölk, speciellt traditionell halloumi som skall innehålla bara mjölk från dessa djur. Används det stora antibiotika mängder även i denna djurhållning, dvs get och får, också?

MVH/

Magnus

Kommentarer

 • Hej Magnus!
  Vad kul att du är ett fan 😀
  Om du menar Facebook-inlägget så fick kon på bilden i detta fall vara ett exempel på djur i stort, eftersom dagens halloumi som säljs i butik och alternativ till halloumi är gjorda på olika typer av mjölk (jämfört med den traditionella halloumin som innehåller endast get- och fårmjölk, som du säger). Läs om Zetas halloumi här tex. Många alternativ till halloumi som är KRAV-märkta är dessutom gjorda på ko-mjölk. Stekosterians KRAV-märkta Filliostus tex är gjord på mjölk från Hollstein- och Jerseykor. I löp-texten vill vi lyfta antibiotikaanvändning inom djurhållning och hur det ser hos den KRAV-certifierade bonden, inte bara hos kor och inte endast halloumi från cypern som är på tapeten nu.
  Hoppas det gjorde saken lite klarare! Hör av dig annars.
  Vänliga,
  Ellen
  Ellen
 • Tack för snabb återkoppling, men det var ju ett onödigt långt ickesvar, lite byrokratiskt så. Du svarar ju inte på min fråga?

  Används det stora antibiotika mängder även i denna djurhållning, dvs get och får, också?

  MVH/ M
  Magnus
 • Antibiotikaanvändning i förebyggande syfte är helt förbjudet enligt
  svensk djurskyddslagstiftning, det gäller både konventionell och ekologiskt produktion och alla husdjurslag (ko, get, får osv). I KRAV-certifierad djurhållning arbetar man dessutom aktivt för att djuren ska må bra och hålla sig friska för att de inte ska behöva medicineras; endast sjuka djur får behandlas med läkemedel. Enligt KRAVs regler gäller sedan dubbelt så lång karenstid för läkemedelsbehandlade djur än den karenstid som Läkemedelsverket har fastställt, innan man får använda t ex mjölk från djuret. Detta gäller får och getter såväl som nöt, gris och andra husdjur.

  Halloumi får inte produceras i Sverige, eftersom den är varumärkesskyddad. Men liknande ost produceras i Sverige under namn som grillost och Eldost. Den görs då ofta endast på komjölk, ibland med inblandning av får-/getmjölk. Det finns även ekologiskt producerad Halloumi-liknande ost i Sverige, fast i mindre omfattning.

  Diskussionen om Halloumi startade i sommar som en reaktion på att Sverige importerar massor av denna ost från Cypern där Halloumin ursprungligen kommer från, och att Cypern tillhör de länder i Europa som använder mest antibiotika i sin djurhållning.


  Kommunikatör
 • Hej Kommunikatör, tack för info. Ni svarar dock fortfarande inte på min fråga; ”Används det stora antibiotika mängder även i denna djurhållning, dvs get och får, också?” (dvs i icke ekologisk, icke kravmärkt från Cypern ) Det är ju den jämförelsen som görs. ( Jag tror tyvärr ni har bitit er i svansen i denna information, bättre då upp med korten på bordet än gömma er bakom byrokratiska svårtolkade intesägande formulering tycker jag då jag är rädd ni skadar ert starka varumärke. Alla lobbyister från den icke ekologiska industrin skulle älska om ni tabbade er så så de får en chans att sänka KRAVs starka varumärke.). Mvh Magnus
  Magnus
 • Vi eftersträvar att ge korrekta svar, och hoppas att vi inte generellt uppfattas som byråkratiska. Frågorna blir förstås också enklare att besvara om de är tydligt formulerade. Om jag förstår dig rätt nu, så undrar du om antibiotikaanvändningen i den konventionella uppfödningen av get och får i Cypern. Cypern är ett av de länder i Europa som använder mest antibiotika i konventionell djuruppfödning, och det kan man förmoda gäller getter och får likaväl som andra djurslag. Faran med att använda antibiotika i djuruppfödning är inte att antibiotikan hamnar i maten, utan att den rikligare användningen av antibiotika bidrar till att de bakterier som finns i vår miljö blir resistenta (motståndskraftiga) mot antibiotika så att den  inte biter på bakterieorsakade sjukdomar som djur och människor kan drabbas av.

  Kommunikatör
 • Ni måste ju kunna redovisa er data istället för att göra ”antaganden”. Är den turkiska sidan av Cypern med i snittet? Hur beräknas i sådana fall deras djur in i beräkningen kontra den grekiska sidan? Cypern är litet så det blir ju helt tokigt statistiskt vid minsta abnormalitet. Är det som Magnus är inne på endast djur som är inkluderat i halloumiproduktion eller är slaktdjur med? Italienska skinkor är ju den värsta produkten när det kommer till djur som fått antibitioka. Redovisa gärna er data så det blir rätt i alla led.
  Charles
 • Hej Charles,
  Antibiotika får inte användas i förebyggande syfte utan bara när djuren blivit sjuka. Detta gäller även på Cypern om osten ska kunna bli KRAV-märkt.

  Hälsningar
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.