Får och Get, Halloumi.
Hejsan,
Är ett fan av Krav och handlar nästa bara detta. Har sett er Halloumi kampanj, och börjar där tvivla något på trovärdigheten. Halloumi innehåller ju även får och get mjölk, speciellt traditionell halloumi som skall innehålla bara mjölk från dessa djur. Används det stora antibiotika mängder även i denna djurhållning, dvs get och får, också?
MVH/
Magnus
Är ett fan av Krav och handlar nästa bara detta. Har sett er Halloumi kampanj, och börjar där tvivla något på trovärdigheten. Halloumi innehåller ju även får och get mjölk, speciellt traditionell halloumi som skall innehålla bara mjölk från dessa djur. Används det stora antibiotika mängder även i denna djurhållning, dvs get och får, också?
MVH/
Magnus
Följ inlägget
0
följare
Vad kul att du är ett fan 😀
Om du menar Facebook-inlägget så fick kon på bilden i detta fall vara ett exempel på djur i stort, eftersom dagens halloumi som säljs i butik och alternativ till halloumi är gjorda på olika typer av mjölk (jämfört med den traditionella halloumin som innehåller endast get- och fårmjölk, som du säger). Läs om Zetas halloumi här tex. Många alternativ till halloumi som är KRAV-märkta är dessutom gjorda på ko-mjölk. Stekosterians KRAV-märkta Filliostus tex är gjord på mjölk från Hollstein- och Jerseykor. I löp-texten vill vi lyfta antibiotikaanvändning inom djurhållning och hur det ser hos den KRAV-certifierade bonden, inte bara hos kor och inte endast halloumi från cypern som är på tapeten nu.
Hoppas det gjorde saken lite klarare! Hör av dig annars.
Vänliga,
Ellen
Används det stora antibiotika mängder även i denna djurhållning, dvs get och får, också?
MVH/ M
svensk djurskyddslagstiftning, det gäller både konventionell och ekologiskt produktion och alla husdjurslag (ko, get, får osv). I KRAV-certifierad djurhållning arbetar man dessutom aktivt för att djuren ska må bra och hålla sig friska för att de inte ska behöva medicineras; endast sjuka djur får behandlas med läkemedel. Enligt KRAVs regler gäller sedan dubbelt så lång karenstid för läkemedelsbehandlade djur än den karenstid som Läkemedelsverket har fastställt, innan man får använda t ex mjölk från djuret. Detta gäller får och getter såväl som nöt, gris och andra husdjur.
Halloumi får inte produceras i Sverige, eftersom den är varumärkesskyddad. Men liknande ost produceras i Sverige under namn som grillost och Eldost. Den görs då ofta endast på komjölk, ibland med inblandning av får-/getmjölk. Det finns även ekologiskt producerad Halloumi-liknande ost i Sverige, fast i mindre omfattning.
Diskussionen om Halloumi startade i sommar som en reaktion på att Sverige importerar massor av denna ost från Cypern där Halloumin ursprungligen kommer från, och att Cypern tillhör de länder i Europa som använder mest antibiotika i sin djurhållning.
Antibiotika får inte användas i förebyggande syfte utan bara när djuren blivit sjuka. Detta gäller även på Cypern om osten ska kunna bli KRAV-märkt.
Hälsningar