Till senaste kommentaren

Får KRAV-märkta ostar göras på ystenzym?

Jag har en fråga som gäller KRAV-märkta ostar med ystenzym i sig. Jag har tidigare läst att KRAV inte godkänner detta men har på sistone hittat ostar med ystenzym som bär KRAV-märket. Är inte det tillverkat med GMO? Har jag missuppfattat något eller har KRAV ändrat sina regler?

Kommunikatör

Kommentarer

  • Hej!
    KRAV tillåter ystenzym, men inte sådant som är framställt med hjälp av GMO. Det finns vegetabiliskt ystenzym som tillåts i KRAV-märkta produkter och som inte är framtaget med hjälp av GMO. KRAV tillåter inte tillsatser, aromer, bärare, lösningsmedel och processhjälpmedel som innehåller eller är framtagna med hjälp av genetiskt modifierade organismer. Det vegetabiliska ystenzym som KRAV tillåter är framställd på vegetabilier och mikroorganismer. Därför finns det KRAV-märkta ostar med ystenzym och inte löpe.

    Kajsa Onlineredaktör
  • När man köper en ost-produkt med ystenzym märkt med KRAV eller gröna EU-loggan kan man alltså vara säker på att det inte rör sig om gmo?
  • Ja, det stämmer.
    Kajsa Onlineredaktör
  • Vilka funktioner har ystenzymerna?
  • Hej!
    Vilka funktioner har ystenzym i osttillverkningen?
  • Hej George!

    För att tillverka ost behöver man en mjölkprodukt, från exempelvis kor. Denna mjölkprodukt behöver koagulera, eller stelna, vilket sker genom att man tar bort vätskan från mjölken. För att separera denna vätskan (som kallas vassle) behövs det en tillsats som reagerar med mjölken, exempelvis löpe eller ystenzym (som är ett slags vegetabiliskt löpe). Ystenzym kan bestå av vegetabilier från svamp eller växter, eller så kan det vara av mikrobiellt ursprung.

    Hoppas detta svarade på din fråga!

    Vänligen,
    Hanna
    Kommunikatör
  • Hej George, vanlig ostlöpe från kalvens löpmage används i traditionell osttillverkning och innehåller mjölkkoagulerande enzymet chymosin som gör att mjölken koagulerar om det tillsätts mjölken vid mellan 32-38 C, chymosin är idag nödvändigt om man vill göra en lagrad ost som inte riskerar att bli besk vid lagring. Ystenzymer som är tillåtna av KRAV som inte är framställda med hjälp av GMO innehåller också enzymer men inte chymosin och är inte så bra på att koagulera mjölk till ost som chymosin, osten som är ystad med KRAV godkänt ostenzym kan därför stanna i peptidstadiet under lagringen och kan därför bli besk.
  • Hej jag tål inte mögelsvampar, kan jag äta ystenzym? Jag har hört att ystenzym gjort på svamp är ifrån Aspergillus Niger svartmögel.
    Gunnar
  • Hej ystenzym i hushållsost är den gjort av vegetabilisk ystenzym?
    Alexander Lindquist

  • Hej Gunnar,

    Livsmedelsverkets skriver gällande citronsyra, som tillverkas med hjälp av Aspergillus niger, att det inte är tillåtet att använda stammar av Aspergillus niger som producerar toxiner (gifter). Därför väljer företag som producerar citronsyra och enzymer beprövade stammar som inte producerar mögelgifter eller giftiga metaboliter. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/antioxidanter/citronsyra

    https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2019/l-2019-nr-11-overkanslighet-mot-tillsatser-och-organiska-syror-i-mat.pdf

    Gällande ystenzym kan det tillverkas med olika metoder, där med hjälp av Aspergillus Niger är en. Här används som sagt enbart stammar som inte kan producera toxiner (gifter) och det ska inte finnas några spår av mikroorganismerna kvar i slutprodukten. I första hand är det producenterna som vet hur just deras ystenzym tillverkas. Vi råder dig därför att kontakta producenten av den ost du vill äta för fler frågor om just deras produktion. Generellt går det att säga att det inte finns spår av mikroorganismerna kvar i enzymet och att man enbart använder stammar som inte producerar toxiner, och det därmed inte ska finnas spår av mikroorganismerna eller toxiner i ostarna.

    Arla skriver exempelvis att ystenzym är identiskt med det enzym som produceras i kalvmagen (löpe), men det framställs i stället utav mikroorganismer. I slutprodukten finns inget av mikroorganismerna kvar. Läs mer här: https://konsumentkontakt.arla.se/org/arla/d/slutat-med-lope/

    Gällande frågor kring allergier råder vi dig att kontakta sjukvården och Astma- och Allergiförbundet

    Vänligen,
    Kommunikatör
    Kommunikatör
  • Hej Alexander,

    Vilken typ av ystenzym som används och hur detta producerats är olika hos olika producenter. Vårt tips är att kontakta den producent av hushållsost du vill handla hos och fråga hur de tillverkar sin ost. Ofta står ystenzym för enzym producerat med mikrobiellt ursprung eller med hjälp av vegetabilier från svamp och växter, medan löpe har animaliskt ursprung. Men vill du veta mer specifikt hur en ost är tillverkad är det bäst att kontakta producenten av osten.

    På Arla använder man exempelvis ystenzym som mikroorganismer producerar naturligt för de KRAV-märkta ostarna och man skriver tydligt ut ingredienserna om osten är tillverkad med löpe eller ystenzym. Läs mer här: https://konsumentkontakt.arla.se/org/arla/d/slutat-med-lope/

    Vänligen,
    Kommunikatör


    Kommunikatör
  • Hej!

    Skulle ni påstå att processen av er ost omfattar GMO?

    Om ja, på vilket sätt?

    Om nej, vad gör ni istället?
    Amandus
  • Hej Amandus,

    Tack för din fråga! KRAV tillåter inte tillsatser, aromer, bärare, lösningsmedel och processhjälpmedel som innehåller eller är framtagna med hjälp av genetiskt modifierade organismer - GMO. KRAV-märkta ostar innehåller alltså inte GMO.

    Om du vill läsa mer om ystenzym och löpe kan du göra det längre upp i tråden!

    Bästa Hälsningar,
    Theodora
    Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.