Får KRAV-märkta ostar göras på ystenzym?
Jag har en fråga som gäller KRAV-märkta ostar med ystenzym i sig. Jag har tidigare läst att KRAV inte godkänner detta men har på sistone hittat ostar med ystenzym som bär KRAV-märket. Är inte det tillverkat med GMO? Har jag missuppfattat något eller har KRAV ändrat sina regler?
Följ inlägget
3
följare
Hej!
KRAV tillåter ystenzym, men inte sådant som är framställt med hjälp av GMO. Det finns vegetabiliskt ystenzym som tillåts i KRAV-märkta produkter och som inte är framtaget med hjälp av GMO. KRAV tillåter inte tillsatser, aromer, bärare, lösningsmedel och processhjälpmedel som innehåller eller är framtagna med hjälp av genetiskt modifierade organismer. Det vegetabiliska ystenzym som KRAV tillåter är framställd på vegetabilier och mikroorganismer. Därför finns det KRAV-märkta ostar med ystenzym och inte löpe.
Vilka funktioner har ystenzym i osttillverkningen?
För att tillverka ost behöver man en mjölkprodukt, från exempelvis kor. Denna mjölkprodukt behöver koagulera, eller stelna, vilket sker genom att man tar bort vätskan från mjölken. För att separera denna vätskan (som kallas vassle) behövs det en tillsats som reagerar med mjölken, exempelvis löpe eller ystenzym (som är ett slags vegetabiliskt löpe). Ystenzym kan bestå av vegetabilier från svamp eller växter, eller så kan det vara av mikrobiellt ursprung.
Hoppas detta svarade på din fråga!
Vänligen,
Hanna