Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Finns etoxikin i KRAV-märkt lax?

Hej, innehåller krav-märkt lax etoxikin?
Magdalena Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej, etoxikin ska inte förekomma i KRAV-märkt lax. Etoxikin är förbjudet att använda i ekologiskt foder. Däremot tillsätts ämnet i konventionellt fiskfoder.

  2017 påträffades låga halter av etoxikin i KRAV-märkt lax i ett test som Testfakta gjorde. Det visade sig att ekologiskt foder förorenats av konventionellt foder. Fodertillverkarna arbetar för att minska föroreningsrisken, men tyvärr är den svår att få bort helt.

  Nu görs regelbundna analyser av etoxikin i den ekologiska laxen och om ämnet påträffas är halterna oftast mycket låga.

  Mvh /
  Kristin
  Konsumentinformatör
 • Så den krav märkta laxen jag köper kan alltså innehålla etoxikin?
  Viktor
 • Hej Viktor, ja, tyvärr föreligger det en viss kontaminerings-risk när fodret tillverkas, se tidigare svar.
  Mvh /
  Kristin
  Konsumentinformatör
 • Det kan väll inte vara lagligt att sälja ekoloigsk krav märkt mat ifall den har gifter i sig?
  Viktor
 • KRAV-märkningen innebär att det är hur maten odlas och produceras som kontrolleras, inte slutprodukten. Det är alltså inte olagligt att sälja mat som ev. innehåller mycket låga värden av ett ämne som vi inte vill ska förekomma överhuvudtaget. KRAV-märkningen finns bland annat till för att skapa en livsmedelsproduktion utan naturfrämmande kemikalier, men eftersom annan produktion tillåter dessa ämnen innebär det en risk för att dessa kemikalier även förorenar annan mat, även ekologisk.

  KRAV har därför inga omfattande krav på att slutprodukten ska testas, bara om det föreligger en förhöjd risk och det har det gjort på laxen efter Etoxikin påträffats i februari 2017. I ett tidigare svar här i forumet står det att: ”Etoxikin sätts till konventionellt fiskfoder och påträffas tyvärr då och då som en förorening i ekologiskt fiskfoder. Tillverkarna jobbar med frågan men det är svårt att helt få bort kontamineringen. Halten i den ekologiska laxen analyseras regelbundet och halterna ligger oftast under detektionsgränsen eller är låga.”

  Du kan läsa mer här: https://kundo.se/org/krav/d/testfaktas-test-av-lax-2017/

  Mvh /
  Kristin
  Konsumentinformatör
 • Råkade stöta på detta inlägg när jag sökte runt om etoxikin och detta låter inte bra. Blir till att köpa viltfångad lax tills dess att det kan garanteras att "Krav" är krav.
  Simon

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.