Till senaste kommentaren

Vad finns det för nackdelar med ekologiskt?

Finns det några nackdelar med ekologiskt jordbruk eller ekologiska livsmedel?

Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej!

  Eftersom man i ekologiskt jordbruk inte använder kemiska bekämpningsmedel kan det gå åt mer diesel när man rensar ogräs mekaniskt.
  Man får också ofta en lägre skörd då man inte använder konstgödsel.

  Men samtidigt slipper man de nackdelar som de kemiska bekämpningsmedlen (belastning på natur och människor, spridning av gifter) innebär och djuren får möjlighet att vara ute och beta och böka.

  Bästa svaret
 • Hej!
  Hur många hönor får man som max ha på varje tupp inom KRAVäggsproduktion? Alltså, hur många tuppar finns det på en avdelning med 3000 KRAVdamer?

  Vänligen
  Lena

 • Hej!

  I KRAVs regler finns det inte något specificerat för antalet tuppar.
  Men det absolut vanligaste är att man har tuppar i flockarna och antalet varierar.

 • vad finns det för nackdelar med kravmärkta produkter?
 • Hej!

  Nackdelarna med KRAV är samma som för ekologisk produktion i stort och som du kan läsa om längre upp i denna tråd.
  Sanna
 • kan du ge fördelar med ekologisk jordbruk
  helena
 • Hej Helena. Absolut, några exempel är minskad klimatpåverkan, större biologisk mångfald, bättre djurvälfärd, bättre arbetsvillkor, miljö och hälsa och att det är den mest hållbara odlingen.

  Alla dessa fördelar är länkar som du kan klicka på ifall du vill läsa mer.

  Vänligen,
  Kommunikatör
 • hej!
  kan du ge mig 3 nackdelar med ekologisk mat
  hej
 • Hej!

  Alla produktionsmetoder har olika fördelar och nackdelar. Du kan läsa mer om fördelar med KRAV-märkt mat på https://www.krav.se/ som svar på din fråga kommer här tre nackdelar med ekologisk mat.

  En nackdel är att skörden ofta blir lägre. Det beror framför allt på att konstgödsel och naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel inte används. Det i sin tur medför å andra sidan många fördelar som att man istället gödslar jorden med organiskt material som ger mull och liv i marken. Frånvaron av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel gör att mångfalden av arter på ekologiska gårdar i genomsnitt är 30 procent större.

  En annan nackdel är att priset på produkten ofta är högre. Det beror dels på att produktionen kostar mer. Två orsaker till det är att skördarna är lägre och att djurhållningen kostar mer när djuren ska ha mer utrymme och få vara ute och beta mycket. En annan orsak är att volymerna på marknaden är mindre och ska särhållas.

  En tredje nackdel är att produktutvecklingen inte har kommit lika långt, vilket gör att du kanske inte kan få tag i just den typ av produkt som du är ute efter som ekologisk. Det finns till exempel inte så många vegoprodukter.

  Vänligen,
  Kommunikatör
 • Hej
  Kan du Nackdelar på hälsa inom  Ekologisk odling?
  Zara
 • Hej!
  Du kan läsa mer om KRAV-märkt mat i koppling till naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel här på vår hemsida. Där kan du även hitta mer information.

  Vänliga,
  Ellen
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.