Till senaste kommentaren

Får jag kalla mina blommor ekologiska om jag inte är certifierad?

Hej Ellen och Hanna,
Jag odlar snittblommor i liten, men yrkesmässigt, skala. Om jag odlar tulpaner från certifierade ekologiska lökar, får jag då kalla tulpanerna för ekologiska, även om inte jag som odlare är certifierad? Om inte, får jag lov att säga ”tulpaner från ekologisk lök” eller exempelvis ”ekologiskt odlade tulpaner”? Samma fråga har jag gällande blommor från frö, där fröerna i sig är ekologiskt certifierade, får jag då kalla blomman i sig för ekologisk?
Anledningen till att jag frågar är att jag vill skilja på de blommor jag odlat från ekologiskt certifierat utsäde från de blommor som jag odlar från icke ekologiskt utsäde. Hur skulle jag kunna uttrycka mig för att skilja på detta om inget av ovanstående är okej? Jag vill inte göra något jag inte får, men jag vill samtidigt visa min konsument och mina kunder att jag har både ekologiskt och icke-ekologiskt utsäde.
Att bli certifierad är i dagsläget tyvärr inte ett alternativ då min verksamhet är alldeles för liten.
Tack för förhand för svar.
Maria
Maria

Kommentarer

 • Hej Maria!

  Förstår utmaningen. Dock är det Jordbruksverket som tolkar vad som får kallas ekologisk eller inte och det ligger också inom deras uppdrag att förklara för andra. Kontakta ekoregler@jordbruksverket.se så ska de hjälpa dig med denna och liknande frågor!

  Vänliga,
  Ellen
  Kommunikatör
 • Hej Ellen,
  Toppen, jag har ställt frågan vidare till dem.
  Tack för hjälpen.


  Maria
 • Hoppas du får den hjälp du behöver. Lycka till!

  Vänliga,
  Ellen
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.