Till senaste kommentaren

Efter dagens program om KRAV så är ju märkningen ett skämt

Ni behöver upp till bevis vad ni anser är god djurhållning. Kommer sluta köpa mat med er märkning om ni inte lever upp till det ni står för med KRAV. Blir då besviken

Kommentarer

 • Hej Agneta, vi förstår att du känner dig besviken efter att ha sett programmet. Djur ska naturligtvis inte fara illa, det är grunden i KRAVs regler. KRAV-certifierade lantbrukare är överlag väldigt måna om sina djur och de absolut flesta uppfyller våra mycket tuffa regler. Forskning från SLU visar också att brister i djurvälfärden är färre på KRAV-certifierade gårdar. Endast 0,5 procent av alla 2 300 aktiva KRAV-certifierade djurgårdar har de tre senaste åren fått ett föreläggande från den offentliga kontrollen.

  Men vi ser förstås mycket allvarligt på det som hänt och kommer självklart gå till botten med hur vi kan göra förbättringar framåt.

  Vänligen,

  Kommunikatör
 • Vad är samma siffra för icke-certifierade gårdar? Det skulle ju kunna vara så att det är 0,5 procent även där. Utan jämförelse så säger ju siffran ingenting. Det framgick ju även från programmet att endast 10% av Sveriges gårdar kontrolleras varje år. Det betyder ju att ett väldigt litet antal KRAV-gårdar kontrolleras årligen, vilket borde betyda att 0,5 procent egentligen är en väldigt hög siffra så mörkertalet borde vara stort.
 • KRAV-märkt mat är den mest kontrollerade maten, den kontrolleras både av offentlig kontroll och av kontrollen enligt KRAVs regler. Alla KRAV-certifierade gårdar kontrolleras minst en gång per år och fler gånger om det bedöms behövas, det gör att det är större chans att missförhållanden upptäcks.
  Kommunikatör
 • Varför svarade du inte på frågan istället för marknadföringsdravel? Nu har ju även KRAV-slakterierna kontrollerats av SVT med samma usla resultat som gårdarna. De KRAV-märkta slakterierna hade dessutom SÄMRE siffror än de övriga. Stor skandal och ni har inte ens gått ut med en offentlig ursäkt eller dragit tillbaka KRAV-märkningen på de sagda gårdarna/slakterierna. Förtroendet för KRAV-märkningen är förbrukat!

 • Hej, 
  vi jobbar ständigt med att se över vad som kan förbättras både när det gäller reglerna och kontrollen. Vi vill så klart att djuren ska ha det bra och de allra flesta KRAV-certifierade djurhållarna uppfyller våra tuffa regler. Som vi skrev ovan så visar dessutom  Forskning från SLU  att brister i djurvälfärden är färre på KRAV-certifierade gårdar.
  När det gäller Uppdrag gransknings program om slakterierna så handlade det om brister i hygien. KRAV har inte regler för detta, utan det är Livsmedelsverket som sköter den kontrollen.
  Vänliga hälsningar
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.