Djurrättsbrott

Efter att ha sett uppdrag granskning så undrar jag om man kan se på förpackningen om gården fått dom om dålig djurhållning..?
Annars är ju inte krav värt något alls.

Mvh Niklas Nelson
Niklas Nelson

Kommentarer

 • Hej Niklas!

  Alla djurgårdar kontrolleras i tre grundläggande saker i genomsnitt 1-2 gånger per år:
  • Att reglerna för produktionen följs
  • Spårbarhet – att företaget kan visa varifrån livsmedlen kommer
  • Särhållning – att KRAV-märkt hålls åtskilt från konventionellt
  Utöver anmälda kontroller, görs oanmälda kontrollbesök, flest på djurgårdar och fler i början av en certifiering. Under de första åren som certifierad får en djurgård minst två besök per år. Vid kontrollerna görs både en fysisk besiktning och en kontroll av all relevant skriftlig dokumentation (bokföring, intyg, stalljournal, miljöhusesyn).
  Om lantbrukaren har gjort något som strider mot principerna för ekologisk produktion – det kan handla om återkommande och systematiska problem eller allvarliga avsteg från djuromsorgsreglerna – då ger kontrollföretaget en avstängningsgrundande avvikelse och beslutar om avstängning eller om andra åtgärder.

  Det går inte att se på förpackningen om gården som produkten kommer ifrån har någon tidigare dom, kontrollsystemet finns för att fånga upp sådant.

  Av de 15 djurbönderna som pekades ut i Uppdrag Granskning är 8 inte längre KRAV-certifierade. De övriga 7 har fått behålla sin KRAV-certifiering för hela eller delar av sin djurhållning sedan de har åtgärdat de problem som länsstyrelsen och de oberoende kontrollföretagen har påtalat.

  Du kan läsa mer om gårdarna i programmet samt hur kontrollen går till här:
  https://www.krav.se/aktuellt/uppdrag-granskning/#gardar
  https://www.krav.se/aktuellt/uppdrag-granskning/#KRAVs

  Vänlig hälsning,
  KRAV
  Sanna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.