Dioxiner i ägg
Hej jag tycker att det är jättebra att man tagit tag i problemet med dioxiner i ägg, och inte längre använder fiskfoder som härstammar från Östersjön. Jag undrar dock varifrån fisken kommer ifrån(som man gör fiskfoder av som man därefter matar hönsen med)? Vänern och Vättern är även de sjöar som är väldigt förorenade och gravida avråda exempelvis från att äta fet fisk från Östersjön men även från Vänern och Vättern. Därför undrar jag varifrån fisken(fodret) kommer ifrån? Tack på förhand/Paulina
Följ inlägget
1
följare
Fiskråvara till foder ska komma från hållbart fiske och KRAV rekommenderar att musselmjöl används.
Dessvärre finns miljögifter i hela naturen och naturens kretslopp. Det är helt oacceptabelt att halterna av dioxin ökar. Att nedsmutsningen av vår miljö gått så långt att den sprider sig till ekologiska livsmedel. Det man kan göra för att främja en bättre riktning är att välja KRAV-märkt då naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel är förbjudet i produktionen. Det är också bra att veta att det går att avskilja de eventuella miljögifter som finns i naturen och potentiellt i fiskarna vid fiskmjöls- och fiskoljetillverkning så att de färdiga produkterna går att använda i foder.
Mycket fisk till fiskmjölet är fiskat i Nordatlanten och Nordsjön, laxfoder kommer ofta från Scotland och med största sannolikhet är det härifrån merparten av foderfisken kommer. Vänern och Vättern producerar främst sötvattenfisk i lyxsegmentet och oss veterligen produceras inget fiskmjöl från det fisket.
Redan innan det nya foderprogrammet för att minska nivåerna av dioxiner i ekologiska ägg infördes påpekade livsmedelsverket att halterna låg under gränsvärdena och att de inte ändrade kostråden för ekoägg. Sedan nivåerna av fiskmjöl sänktes och Östersjöfisk fasades ut i foder har nivåerna av dioxin i äggen sjunkit ytterligare. För kostråd gällande ekologiska ägg och graviditet hänvisar vi dig till livsmedelsverkets rekommendationer.
För att veta exakt vart fisken till fiskmjölet kommer ifrån råder vi dig att kontakta fiskmjölsproducenterna, där FF Skagen är en av de största.
Vänligen,
Ellen
Då borde det väl gå bra att använda fiskmjöl från Östersjön i ekologisk äggproduktion, eller hur?
Tack för din fråga! Om odlad fisk, kyckling och ägg ska KRAV-märkas behöver fodret till både fiskarna, kycklingarna och värphönsen innehålla fiskmjöl som kommer från hållbara bestånd, exempelvis MSC certifierade fiskbestånd. Så, fiskmjöl från akut hotade bestånd kan inte ges till KRAV-certifierade djur enligt våra regler.
Bästa hälsningar,