Till senaste kommentaren

Byta ut koldioxid vid slakt till kväve?

Jag förstår inte hur det fortfarande kan vara godkänt att använda koldioxid vid slakt med tanke på hur plågsamt det är.
30-60 sekunder av panik, smärta och dödsångest - och det är godkänt?

Miljöer med hög koncentration av kväve vet man ju är väldigt farliga eftersom det byter ut syret i kroppen utan att man känner det, vilket då leder till medvetslöshet och sedan död.

Panikkänslan av att man kvävs kommer inte av bristen på syre, utan av att man har för mycket koldioxid i kroppen. Med tanke på det så är det ju ofantligt märkligt att det är just koldioxid som används. Använder man någon annan gas som byter ut syret, exempelvis kväve, så triggas inga panikkänslor eller smärta innan dom blir medvetslösa.

Människor som har testat andas kväve beskriver att dom kunde känna att dom började tappa medvetandet men trots det så kände dom fortfarande inget behov av att andas frisk luft (men gjorde det ändå då dom visste att dom skulle bli medvetslösa annars). När dom testade andas in koldioxid så lyckades dom bara ta ett halvt andetag innan dom började hosta och fick direkt en skarp och intensiv smärta och dom var tvungna att snabbt andas frisk luft. Dom beskrev det som i princip den värsta smärta dom varit med om.

Och massvis av djur tvingas att andas det i 30-60 sekunder?

Så varför används fortfarande koldioxid? Vad är det värsta som kan hända om man testar börja använda kväve istället? Är det att det inte finns tillräckligt med forskning så det finns en risk att det kan orsaka lidande på något sätt?
Dom lider ju redan.
I värsta fall så blir det ingen skillnad - dom fortsätter lida - men med stor sannolikhet så hade det varit ofantligt mycket humanare.

Kommentarer

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.