Betyder krav-märkningen olika saker om det är en inhemsk vara eller importerad?
Läste på sydsvenskan om ekologiska viner och de factu att de besprutas med koppar. Här uppstod en intressant diskussion där det sades att om det är ekologiskt och kravmärkt får koppar inte användas. Här kom dock ett inlägg
Oskar Hansson
Swedish University of Agricultural Sciences
Koppar får inte användas enligt KRAVs regler för svensk produktion det stämmer, men det kravet finns inte för utländsk produktion. KRAV-märkt importerad vara betyder alltså inte att samma regelverk följts som för de svenska KRAV-odlarna. Tyvärr, missvisande.
Är det så att detta stämmer? Betyder kravmärkt olika saker om de är en svenska eller utländska produkter?
Följ inlägget
0
följare
Hej!
Det stämmer att vi tillåter användning av kopparsulfat i vinodlingar utomlands för att bekämpa bladmögel. Idag är det en förutsättning för att kunna odla ekologiskt vin.
Den ekologiska vinproduktionen har fördelar som med råge överväger nackdelen med användning av kopparsulfat. Konventionell vinodling är mycket bekämpningsmedelsintensiv och druvorna har regelmässigt höga resthalter vid analyser som görs av till exempel Livsmedelsverket. Därmed finns det hälsorisker och miljön skadas, vilket bland annat visar sig genom en mycket större biologisk mångfald i den ekologiska produktionen. I väntan på alternativ accepterar vi därför KRAV-certifiering av ekologiska viner som importeras från producenter som använder kopparsulfat.
I det svenska klimatet däremot har vi ett annat tryck av skadegörare och våra frukt- och bärproducenter klarar av att odla utan kopparsulfat. Därför är det inte tillåtet i svenska KRAV-certifierad produktion av frukt och bär. Eftersom förutsättningarna för ekologisk produktion ser olika ut i olika klimat och när det gäller olika grödor, är det inte i dagsläget optimalt att ha samma regler för import som för inhemsk produktion.
Grunden för att importerade varor ska kunna KRAV-certifieras är att de är certifierade enligt EU-förordningen för ekologisk produktion eller motsvarande godkänd certifiering som EU erkänner. Men KRAV går längre än EU-ekologiskt och ställer även en rad tilläggskrav som måste uppfyllas. Det innebär bland annat att producenten måste respektera mänskliga rättigheter, inte får diskriminera eller använda ofrivillig arbetskraft. Våra regler för importerade varor är samlade i ett eget kapitel:
https://www.krav.se/regler/kravs-regler-2019-2020/6-import-och-inforsel-av-produkter/