Åtgärder

Ni har funnits sedan 1985, rätt? Ändå kan vi konstatera att ni inte alls har koll eller ordning på era Kravmärkta gårdar.
Perdonligen, som svensk konsument, känner jag mig lurad, ledsen och äcklad.
Vad tänker ni göra för att åtgärda detta haver?
Marie Louise Björck Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Marie Louise.

  Vad tråkigt att du känner så. KRAV-märkt mat är den mest kontrollerade maten och den absoluta majoriteten av KRAV-certifierade företag sköter sig utan att få förelägganden. Faktum är att endast 0,5 procent av alla djurhållande KRAV-bönder har fått förelägganden de senaste tre åren. Forskning från SLU visar också att brister i djurvälfärden är färre på KRAV-certifierade gårdar. KRAV kan konstatera att Uppdrag Granskning visar flera gårdar där de inte ger hela bilden, eller där de inte har tagit till sig den information som KRAV har givit om vad som har hänt på gårdarna.

  Men vi ser förstås mycket allvarligt på det som hänt och kommer självklart gå till botten med hur vi kan göra förbättringar framåt. Tillsammans med flera andra i branschen undersöker vi möjligheten att på något praktiskt och frekvent sätt få information från den offentliga kontrollen per automatik. Varje misskött djur är allvarligt och något vi ständigt strävar efter att kunna fånga i ett så tidigt skede som möjligt. KRAV-certifieringen är det bästa vi har för att motverka just detta.

  Läs gärna mer på KRAVs hemsida här: www.krav.se/aktuellt/uppdrag-granskning/.
  Här finns även beskrivning, gård för gård, hur kontrollföretagen har agerat i varje enskilt fall:www.krav.se/aktuellt/uppdrag-granskning/#gardar

  Vänligen,
  Kommunikatör
 • Tyvärr har det visat sig att kontrollerna är alltför få, aviserade på förhand, bristfälliga och, eventuellt, med självvalda (!) Kontrollföretag, varför dessa inte är tillförlitliga.
  Dessutom åtgärdas ju inte alla gårdar, av det lilla antal som kontrolleras och får föreläggande, utan de fortsätter som om inget hänt.
  Därmed faller påståendet att Krav-märkt mat är den mest eller bäst kontrollerade.

  Tyvärr, något mer måste hända för att Sveriges köttkonsumenter ska återfå förtroendet för svensk djuruppfödning och KRAV-märket.

  Personligen tar jag en paus i köttätandet.

  M.L. Björck
   Svärdsjö 
  Marie Louise Björck
 • KRAV-certifierad djurhållning får betydligt fler kontroller än andra. Första två åren får de minst två kontroller per år och därefter minst en ordinarie kontroll. Den brukar vara föranmäld för att djurhållaren ska kunna ta fram alla papper kring veterinärbesök, bokföring mm. Dessutom görs 30 procent oanmälda extrakontroller på djurgårdar varje år. De görs dels enligt riskbedömning och dels slumpmässigt.
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.