Hur förbättrar KRAV kontrollerna av KRAV-märkta gårdar?
Ni har funnits sedan 1985, rätt? Ändå kan vi konstatera att ni inte alls har koll eller ordning på era Kravmärkta gårdar.
Perdonligen, som svensk konsument, känner jag mig lurad, ledsen och äcklad.
Vad tänker ni göra för att åtgärda detta haver?
Perdonligen, som svensk konsument, känner jag mig lurad, ledsen och äcklad.
Vad tänker ni göra för att åtgärda detta haver?
Följ inlägget
0
följare
Vad tråkigt att du känner så. KRAV-märkt mat är den mest kontrollerade maten och den absoluta majoriteten av KRAV-certifierade företag sköter sig utan att få förelägganden. Faktum är att endast 0,5 procent av alla djurhållande KRAV-bönder har fått förelägganden de senaste tre åren. Forskning från SLU visar också att brister i djurvälfärden är färre på KRAV-certifierade gårdar. KRAV kan konstatera att Uppdrag Granskning visar flera gårdar där de inte ger hela bilden, eller där de inte har tagit till sig den information som KRAV har givit om vad som har hänt på gårdarna.
Men vi ser förstås mycket allvarligt på det som hänt och kommer självklart gå till botten med hur vi kan göra förbättringar framåt. Tillsammans med flera andra i branschen undersöker vi möjligheten att på något praktiskt och frekvent sätt få information från den offentliga kontrollen per automatik. Varje misskött djur är allvarligt och något vi ständigt strävar efter att kunna fånga i ett så tidigt skede som möjligt. KRAV-certifieringen är det bästa vi har för att motverka just detta.
Läs gärna mer på KRAVs hemsida här: www.krav.se/aktuellt/uppdrag-granskning/.
Här finns även beskrivning, gård för gård, hur kontrollföretagen har agerat i varje enskilt fall:www.krav.se/aktuellt/uppdrag-granskning/#gardar
Vänligen,
Dessutom åtgärdas ju inte alla gårdar, av det lilla antal som kontrolleras och får föreläggande, utan de fortsätter som om inget hänt.
Därmed faller påståendet att Krav-märkt mat är den mest eller bäst kontrollerade.
Tyvärr, något mer måste hända för att Sveriges köttkonsumenter ska återfå förtroendet för svensk djuruppfödning och KRAV-märket.
Personligen tar jag en paus i köttätandet.
M.L. Björck
Svärdsjö
Vi förstår att du blev upprörd efter att ha sett reprisen av UG:s program. Vi tycker också att det var hemskt att återigen se de misskötta djuren. Varje misskött djur är allvarligt och något som inte borde få förekomma, vi strävar därför ständigt efter att det inte ska ske och att fånga upp eventuella avvikelser i ett så tidigt skede som möjligt.
Eftersom TV-programmet som sändes igår 11 augusti 2021 är en repris av sändningen från 13 januari 2021 innebär det att de flesta av påståendena om gårdarnas KRAV-certifiering är inaktuella. Mycket har hänt sedan januari och därför redovisar vi här lägesbilden i dag, och vad som har skett samt hur vi arbetar för att minska risken för brist i djuromsorg. Förhoppningsvis vill du ta del av detta och på sikt återfå förtroendet för KRAV.
Av de 15 djurbönderna som tas upp i programmet är 8 inte längre KRAV-certifierade. De övriga 7 har fått behålla sin KRAV-certifiering för hela eller delar av sin djurhållning sedan de har åtgärdat de problem som länsstyrelsen och de oberoende kontrollföretagen har påtalat.
Vi har också vidtagit en rad åtgärder för att ytterligare minska risken för brister i djuromsorgen på KRAV-certifierade djurgårdar:
- Vi har inlett en utredning om vi ska ändra vårt regelverk när det gäller hur avvikelser från reglerna ska bedömas.
- I mars 2021 hade KRAV ett möte med alla kontrollföretag, en så kallad kalibrering, med särskilt fokus på djuromsorg och sanktioner vid brister på djurgårdar. Syftet med mötet var att se till att kontrollföretagen bedömer hur företagen följer KRAVs regler på samma och rätt sätt.
- Vi utvecklar för närvarande verktyg som ska ytterligare minska risken för brister i kontrollföretagens kontroller.
- Vi har tydliggjort på hitta.krav.se att det är certifikaten som är det juridiska dokumentet som anger om och under vilken period ett företag är godkänt och KRAV-certifierat.
- KRAV arbetar på att finna ett praktiskt och frekvent sätt att få information från den offentliga kontrollen per automatik för att snabbare upptäcka när ett problem har uppstått på en djurgård.
Läs gärna mer här: https://www.krav.se/aktuellt/uppdrag-granskning/Djur ska naturligtvis inte fara illa, det är grunden i KRAVs regler. KRAV-certifierade lantbrukare är överlag väldigt måna om sina djur och de absolut flesta, 99,5 % uppfyller våra mycket tuffa regler. Endast 0,5 procent av alla 2 300 aktiva KRAV-certifierade djurgårdar har de tre senaste åren fått ett föreläggande från den offentliga kontrollen. Om man fortsätter att handla KRAV-märkt stöttar man alla KRAV-certifierade företag som sköter sig och frivilligt har valt att följa hårdare regler för en mer hållbar livsmedelsproduktion. Dessa är den stora majoriteten.
Vänligen,