Till senaste kommentaren

Är det möjligt att få veta var djuren slaktats?

 1. Jag vill bara äta kött från djur som slaktats på mindre slakterier, helst på den egna gården. Är mitt enda alternativ att vända mig till KRAV-anslutna gårdsbutiker då, eller är det möjligt att få den informationen vid köp av KRAV-kött på exempelvis Ica?

 2. Somligt nötkött säljs som gårdsslaktat, utan att vara KRAV-märkt. Hur ska jag tolka det? Vilka krav ställs på ett gårdsslakteri, utan KRAV-certifiering?

Kommentarer

 • Hej Eva!

  1. Enligt lagstiftningen ska det finnas spårbarhet i hela ledet och därmed också gå att spåra vart djuret är slaktat. Dock är det inte lag på att ange slakteriet på konsumentförpackningen. För att få veta på vilket slakteri djuret har slaktats kan du därför behöva vända dig till ansvarig producent, oavsett om du köper köttet i en gårdsbutik eller på Ica. Du kan läsa mer om lagar för ursprungsmärkning på https://www.livsmedelsverket.se/produktion-hand....

  2. Både stora och små slakterier kan KRAV-certifieras, men det är en frivillig certifiering, vilket innebär att inte alla slakterier är KRAV-certifierade. Däremot ska alla slakterier i Sverige följa svensk lagstiftning. För din fråga om vilka lagkrav som ställs på ett gårdsslakteri som inte är KRAV-certifierat får jag hänvisa dig till Jordbruksverket. 

  Mvh

 • Hej & tack så mycket för konkret info! Ni är verkligen en värdefull resurs!

  Vänligt,

  Eva

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.