Används benmjöl i odlingen?

Är det tillåtet att använda benmjöl när man odlar KRAV-märkta grönsaker?

Konsument Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!
  Ja, det är tillåtet att använda benmjöl vid KRAV-märkt odling. KRAV arbetar för att sluta kretslopp av näringsämnen. Benmjöl kommer från slakterirester och är av livsmedelskvalitet. Benmjölet hygiensiseras, dvs värms upp så att alla eventuella bakterier försvinner. Resterna har mycket bra näringsvärde i växtodling och vi anser att den användningen är mycket bättre än att bränna resterna som är den alternativa användningen.

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Men varför använder ni alla djur oavsett om det är ekologiskt kött eller inte men varför inte använda helt vegetarisk gödsel och det finns men kanske lite dyrare
  Mvh Lars Linblom

 • Hej Lars!

  Utbudet av ekologisk vegetabilisk gödsel är mycket begränsat. Risken för (i och för sig mycket låga) bekämpningsmedelsrestnivåer är större i växtrester från konventionell produktion än i konventionella animalieprodukter som benmjöl. Eventuella rester av till exempel bekämpningsmedel och antibiotika lagras inte i benen och finns inte kvar i det hygieniserade mjölet, som räknas som en restprodukt av livsmedelskvalitet.

 • Jo det vet jag men om man ser miljö mässigt är dom båda är ju inte så bra för miljön. Nä om vill leva helt ekologiskt då ska man inte ha benmjöl för djuren släpper ut för mycket växthusgaser då tycker inte jag att det är ekologiskt och som vegan tycker jag inte använda djur

 • Det känns så onödigt att man använder slaktavfall i ekologiska odlingar. Särskild då man är vegan av etiska skäll och vill få slut på djurens lidande. Bara detta att man kan aldrig vara säkert på att mina exempelviss rödbetor inte har bidragit till djurens tragiska öde. Det är kanske dags att eko- grönsaksodlare börjar helhets tänka utifrån veganfilosofi. Tack.

 • Jag saknar ett svar. Hur kan ni använda djur när dom skövla regnskog för deras mat sen är det att en av dom största miljö bovar för att om ni drog ner kött konsumtionen skulle det blir bättre miljö. Då undrar jag hur ni kan använda benmjöl och blodmjöl som ekologiskt och krav. Många som mig ser det inte som ekologiskt att använda djur

 • Hej Lars!
  Som vi tidigare påpekat är kött och benmjöl bra näring som är synd att bara destruera och inte återanvända. Idag är ekologiskt odling inte tillräckligt stort för att endast använda ekologiskt uppfödda djur. Det kan bli möjligt i framtiden. Utbudet av ekologisk vegetabilisk gödsel är också begränsat och det är nödvändigt att använda de näringskällor som finns att tillgå. Det är också önskvärt ur ett kretsloppsperspektiv.

  KRAV-märkningen är en ekologisk märkning, inte en vegan-eller vegetarisk märkning. För många ekologiska gårdar är djuren en naturlig del. Gödseln som kommer från djuren innehåller mycket växtnäring och är en värdefull tillgång på gården. Dessutom äter kor, får och getter gräs och klöver. Det är en gröda som människan inte kan äta men som måste finnas i den ekologiska odlingen för att göra jorden bördig och förse grödorna med näring. När djuren betar skapar de dessutom ett öppet landskap med en rik biologisk mångfald. Husdjuren är därför en värdefull del av en levande landsbygd.

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Kajsa, hur gör vi som är veganer och inte vill ha ben-blodmjöl i sina grönsaker? Jag kan acceptera koskit, hästskit och fågelskit som gödsel för den har inget med dödandet att göra / iaf direkt/. Som sagt skulle vilja veta hur min mat är odlat, och då min frågan är- kan det finnas markeringar på vilket sätt grönsaker/frukt är gödslade? Om inte då borde det finnas någon slags sätt för oss att kunna kolla detta. Vad säger du?

 • Hej Maria!
  Då får du leta efter veganmärkta produkter eller fråga odlarna hur deras grönsaker är gödslade.
  Här hittar du mer information om veganmärkningen: http://www.djurensratt.se/100-procent-veganskt

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Testas benmjölet för tungmetaller?
  Carin
 • Hej Carin!
  Ja, benmjölet analyseras för tungmetaller. Samma regler gäller benmjöl som för övriga KRAV-märkta gödselmedel.

  Du kan läsa om det i våra regler här: http://www.krav.se/regel/kravs-regler-2018/48-godselmedel-och-jordforbattringsmedel
  Emma Casserlöv
 • Tack för svar. 😀 Det gäller att man litar på att odlaren gör testerna alltså. Men det är klart, enda sättet att ha någorlunda koll på vad man äter verkar vara att odla sin mat själv, och den möjligheten är det ju inte så många som har.
  Carin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.